CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Balıkesir’de özellikle Körfez bölgesinde yaşanan insan kaçakçılığıyla ilgili sorular yöneltti.
Son dönemde, yazılı ve görsel basında Balıkesir’e bağlı ilçelerin açıklarında çok sayıda kaçak göçmenin yakalandığı ve çeşitli insanlık dramlarının yaşandığı yönünde çıkan haberlerin sayısının arttığına dikkat çeken CHP'li Gümüş, İçişleri Bakanı Ala’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gümüş, Önergesinde, Bakan Ala'ya, "Balıkesir’de 2013 yılı içinde yakalanan kaçak göçmenlerin sayısı nedir? Balıkesir’de yakalanan kaçak göçmenlerin, vatandaşlıklarına tabi oldukları ülkelere göre dağılımı nedir? Balıkesir ve ilçelerinde yakalanan kaçak göçmenlerin sınır dışı edilerek ülkelerine gönderilmesi konusunda Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? sorularını yöneltti.
KAÇAK GÖÇMENLERE TARİHİ KONUKEVİ
Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, yine İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği bir başka soru önergesinde, Ayvalık İlçesi’nde kaçak göçmenler için konukevi olarak kullanılması düşünülen Özel İdaresi Müdürlüğü’ne tahsisli taşınmazla ilgili sorular sordu. Gümüş şöyle dedi:
"Ayvalık'ta Özel İdare’ye ait taşınmazın devir işlemlerinde hangi aşamaya gelindi? Ayvalık ilçesinde kaçak göçmenler için konukevi olarak halen eski Bölge Trafik Merkezi binası kullanılmaktadır. İlçe merkezi dışındaki bu bina yerine ilçe merkezindeki tarihi bir binanın kaçak göçmenler için konukevi olarak kullanılmaya başlanmasıyla, bir turizm merkezi olan ilçemizin turizminin göreceği zararlar konusunda önlemler almayı düşünüyor musunuz? Bu yerleşimden dolayı turizme verilecek zararlar konusunda bir ön araştırma yapıldı mı?"