Ramazan ÇELİK/HATAY, () - CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün elindeki Türk rehineler ile Türkiye'de tutuklu bulunan IŞİD militanlarının takas edileceği yönündeki iddialarını soru önergesiyle TBMM'ye taşıyarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na böyle bir takası düşünüp düşünmediklerini sordu.
Milletvekili Refik Eryılmaz, soru önergesinde Irak'ın Musul kentini ele geçiren IŞİD'in 31 Türk vatandaşı ile Türkiye Başkonsolosluğu'nu basarak Başkonsolos Öztürk Yılmaz ve iki çocuğun da aralarında bulunduğu 49 kişiyi daha rehin aldığını belirtti.
Türk rehinelere karşılık Türkiye'de hapis tutulan IŞİD militanlarının serbest kalmasının İŞID tarafından talep edildiği, örgütün rehinelere karşılık Almanyalı Ebu Osama ve Portekizli Abu Jwayriya'nın serbest bırakılmasını istediği ulusal ve uluslararası basına yansıyan iddialar arasında yer aldığını ifade eden Eryılmaz, Bakan Ahmet Davutoğlu'ndan şu sorulara yanıt istedi:
"Musul kentini ele geçirerek Gayera ilçesinde 31 Türk vatandaşımızın yanı sıra, Türk Konsolosluğumuzu da basarak konsolosumuz dâhil 49 kişiyi daha rehin alan IŞİD terör örgütü ile herhangi bir temasa geçilmiş midir? Konsolosluğumuzu korumakla görevli özel harekâtçılarımızın çatışmaya girmeden silahlarını teslim ederek teslim olması konusunda bir talimatınız oldu mu? IŞİD terör örgütü tarafından bakanlığınıza Türk rehinelere karşılık Türkiye'de hapis tutulan IŞİD militanlarının serbest kalması yönünde bir talepte bulunulmuş mudur? Ülkemizde IŞİD terör örgütü militanı kaç tutuklu bulunmakta ve tutuklanma sebepleri nelerdir? Bu militanlarla Türk rehineler arasında bir takas düşünülmekte midir? Türk vatandaşı rehinelerin kurtarılması yönünde ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Musul'un işgali sırasında Irak ordusunun bölgeyi savunmadan çekilmesiyle ağır silahlarla buluşan IŞİD terör örgütü ülkemize yönelik bir tehdit oluşturmuyor mu? IŞİD terör örgütüne yönelik Bağdat ile koordineli keşif uçuşlarının başlatıldığı doğru mudur? IŞİD terör örgütüne yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde bir operasyon düşünülmekte midir? Büyükelçilikler yâda konsolosluklar bağlı bulunduğu ülkenin toprağıdır. Elçilik yâda konsolosluklarımıza yapılan saldırılar ülkemizin egemenliğine yapılan saldırılar olarak değerlendirilmelidir. IŞİD militanlarının konsolosluğumuzdaki bayrağımızı indirdiği, konsolosluk kapılarını açtığı, Türk özel harekâtçıların binada bıraktıkları kıyafetleri giydiği ve içeriye yataklar serdiği iddiaları doğru mudur? Konsolosluğumuza gerçekleştirilen bu hain saldırı ve işgal eylemi karşısında tavrınız nedir? IŞİD'ın terör örgütü listesinde yer almasına rağmen, yaptığınız açıklamalarda neden bu teröristleri IŞİD mensubu olarak nitelendiriyorsunuz? Terör gruplarının Türkiye sınırlarımızdan giriş ve çıkışlarına engel olmayı düşünüyor musunuz? Bu konularda nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?"

FOTOĞRAFLI