CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, TBMM'ye bir soru önergesi vererek Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya, Suriye'ye açılan Yayladağı Sınır Kapısı'nın kullanılabilmesi için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.
Soru önergesinde Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki sınır kapısının güvenlik gerekçesiyle 2013 yılında giriş-çıkışlara kapatıldığını belirten Milletvekili Eryılmaz, Suriye'deki iç savaşın başladığı günden bugüne Yayladağı Sınır Kapısı'nda hiçbir olay yaşanmadığını, geçişlerin yasal ve güvenli yapıldığı tek sınır kapısı olduğunu kaydetti.
Sınır kapısının kapalı olması nedeniyle bölgede yaşayan insanların ve özellikle Suriye'de iş yapan, öğrenim gören ve akrabaları olan vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Eryılmaz, Bakan Hayati Yazıcı'ya şu soruları yöneltti:
"Güvenli geçişin yapıldığı tek sınır kapısı olan Yayladağı Sınır Kapısı'nı kapatarak, vatandaşlarımızı köktenci terörist gurupların elinde bulunan ve güvenli olmayan sınır kapılarını kullanmak zorunda bırakmakla vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atmış olmuyor musunuz? Suriye Hükümetinin kontrolünde bulunan ve tamamen güvenli olan sınır kapısının karşısındaki Yayladağı Sınır Kapısı'nı kapatarak, terör gruplarının kontrolünde olan sınır kapılarını açık tutmanız köktenci terör guruplarına destek verdiğiniz anlamına gelmiyor mu? Bu tehlikeli ve çelişkili uygulamayı nasıl açıklıyorsunuz? Geçişlerin yasal ve güvenli yapıldığı tek sınır kapısı olan Yayladağı Sınır Kapısı'nın bu kadar uzun süreli ve keyfi kapatılmış olması bir anlamda Türk vatandaşlarına ambargo uygulandığı anlamına gelmiyor mu? Bakanlığınız tarafından daha önce kamuoyuna yapılan açıklamada sınır kapısının kapatılma gerekçesi olarak X-Ray cihazının eksikliği gösterilmişti. Sınır kapısının kapatılma gerekçesi gerçekten X-Ray cihazının eksikliği mi? Kapatma gerekçesi gerçekten buysa neden 10 aydır X-Ray cihazı temin edilmemiştir? Şayet temin edilmişse ki temin edildiği iddiaları var, neden sınır kapısı bugüne kadar açılmamıştır? Sınır kapısının açılmasına yönelik herhangi bir çalışmanız var mı? Varsa sınır kapısını ne zaman giriş-çıkışlara açmayı düşünüyorsunuz?"