ANKARA ,() - CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Soma'da meydana gelen maden faciasına ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Bu işçilerin ölürken verdikleri son nefesler, Maslak'ta gökdelen olmuştur" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, AK Parti, CHP ve HDP'nin Soma'da meydana gelen maden kazasına ilişkin araştırma komisyonu kurulmasına dair önergelerinin görüşmelerinde konuştu. Soma'daki madenin 2005 yılında 'verimsiz' diye kapatıldıktan sonra özel şirketlere rödavans adı verilen bir tip kiralama usulüyle verildiğini kaydeden Erdoğdu, madenlerin ihalesiz verildiğini savunarak bu duruma tepki gösterdi.
Devletin köşebaşındaki bir dükkanı bile kiralarken ihale yapacağını söyleyen Erdoğdu, şöyle konuştu:
"En uygun şartları bulmak amacıyla ihale yapmak zorundadır. Devlete ait milyarlarca dolar değerindeki bu madenler ihale yapılmaksızın, doğrudan sözleşme ile işletmecilere verildi. Yine 4734 sayılı kamu ihale kanuna göre devlet bir top kağıt alırken bile belirli satın alma usulleri vardır. Milyarlarca dolar kömür alacak devletin, ihale yapması zorunludur. Ancak hukuki dayanağı olmayan bu rödavans sözleşmeleri içerisine konulan bir şartta, devlet kömürü fahiş fiyatlarla ihalesiz olarak bu şirketlerden alma garantisi verdi. Devlet, kendisine ait kömürleri, bu şirketlerden satın almak zorunda bırakıldı. Sayıştay 2007 yılında bir rapor düzenledi. Dedi ki 'bu işlemler, hukuki aykırıdır.' Hatta bu Soma'daki maden için, bir raporunun 326 milyon dolar, bu devir işleminden zarar doğrulduğu iddia edildi. Sayıştay bu konuda soruşturma açılmasını istedi. Son derece siyasi bir soruşturmada 'Burada kamu yararı var' dediler."
'ŞİRKETLERE BÜYÜK RANT AKTARILMAKTADIR'
Sayıştay'ın ısrarı sonucu dosyanın önce Başbakanlık Teftiş Kurulu'na (BTK) gittiğini belirten Erdoğdu, BTK'nın da 'kamu yararı vardır' kararı verdiğini söyledi. Konunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletildiğini dile getiren Erdoğdu, şöyle devam etti:
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, taraflı bir bilirkişi raporuna 'Bu işlemde kamu yararı var' denilerek takipsizlik kararı verildi. Ve bu firmalar madenlerimizi ele geçirdi. Savcılık kararındaki bir cümle çok ilginç. Diyor ki 'Esasen ticari bir kuruluş olan Türkiye Kömür İşletmeleri yöneticilerinin kendi üretim maliyetinin 10'da biri maliyetliyle kömür üretimi yaptırdığı anlaşıldığından suçlanamayacağı sonucuna varılmıştır.' Ama bunların hepsi gerçekdışı. Hiçbir şekilde TKİ'nin 10'da biri maliyetle üretim sözkonusu değildir. Fahiş fiyatlarla üretim sözkonusudur. Burada şirketlere büyük rant aktarılmaktadır. İşte bu rant şirketleri aşırı üretime itmiştir."
'PLANLANANDAN 2 KAT FAZLA ÜRETİM YAPILDI'
CHP'li Erdoğdu, Sayıştay raporlarını Meclis kürsüsünden okuyarak, "Sözleşme kapsamında 2012 yılı içersinde 1,5 milyon ton program üretime karşın, 3 milyon 816 bin ton kömür üretimi gerçekleştirilmiş. 2 katından fazla, Soma A.Ş'de kömür üretimi gerçekleştilmiştir. İşçiler kırbaçlanmıştır daha fazla üretim yapmak amacıyla. Dayıbaşları tarafından ezilmiştir" diye konuştu.
'İŞÇİLERİN ÖLÜRKEN VERDİKLERİ SON NEFESLER, MASLAK'TA GÖKDELEN OLMUŞTUR'
CHP'li Erdoğdu, rödavans sistemini eleştirerek sözlerini şöyle noktaladı; ''Hizmet ihalesi yaparlarsa, Kamu İhale Kanunu'na göre orada belirtilen şartlara göre ihale yapmaları gerekecek. İşte bu yüzden uyduruk bir rödavans sözleşmesi yapmışlar. İşte bu yüzden kiralama sözleşmesi ile mal alım sözleşmesini birleştirmişler. Dünyanın hiçbir ihale sisteminde alım, satım, kiralama ve yapım işleri birleştirilemez. Birleştirilirse yolsuzluk olur. Ve bun işlemlerde kamu yararı, işçi yararı yoktur. Bu işlemlerde devletçe gözetilen şirket yararı vardır. Ve bu işçilerin ölürken verdikleri son nefesler, Maslak'ta gökdelen olmuştur. Sorumlu vekiller bu işlerin altındaki yolsuzluklardan başlayarak incelemelidirler. Bu şirkette bir vergi incelemesi, kara para incelemesi yapılmalıdır. Bu işlemlerden, bu şirketin hesaplarından hangi siyasetçilere, hangi bürokratlara transferler yapıldığı incelenmelidir."

(BY/SS) (FOTOĞRAFLI)