HATAY, () - CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Suriye sınırına örülen duvar ile sınırdaki kaçakçılık olaylarını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nin Kuşaklı Mahallesi'ne seyyar duvar örüldüğünü hatırlatarak İçişleri Bakanı Bakan Efkan Ala'dan şu soruların yanıtını istedi:
"Reyhanlı İlçesi'ne bağlı Kuşaklı Köyü'nde yapımına başlanan bu duvar kimlere karşı koruma sağlayacaktır? Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir çağda güvenlik kuvvetlerimizin, askerimizin daha önce çok rahat bir şekilde koruyabildiği bu sınırları duvarla-hendekle korumak bir ortaçağ anlayışının ürünü değil midir? Tüm dünyada duvarların yıkıldığı bir ortamda, sınırımız gelişmiş teknolojiler kullanılarak Örneğin İHA'larla, termal kameralarla, gece görüş dürbünleri vs. ile korunamaz mı? Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı Köyü'nün 3 bin dönüm arazisinin, duvarın arkasında Suriye tarafında kaldığı, yani duvarın sınırın Türkiye tarafından 300 metre içeriye yapıldığı biliniyorken, Türkiye sınırlarındaki bir köyün bu kadar dönüm arazisini niçin Suriye tarafına denetimsiz bir şekilde bırakıyorsunuz? Burayı nasıl korumayı düşünüyorsunuz? Sınırın 300 metre Türkiye tarafına yapılan bu duvarla aslında yapılmak istenen bir tampon bölge oluşumuna zemin hazırlamak mıdır? Suriye krizinden önce yasal olarak sınır ticareti yapan bölgedeki insanlarımız bu yolla ailesinin geçimini sağlamakta iken; bugün bölgede kaçakçılığı yapanların El-Kaide ve El-Nusra militanları olduğu biliniyorken, bunlara neden engel olunmamaktadır? Sınır ticareti bittiği için yaşamak ve ailesini geçindirmek için zorunlu olarak militanlarca satılan ucuz mazotu ve malları satın alarak geçinmek zorunda olan vatandaşlarımıza neden kaçakçı muamelesi yapılmakta ve fatura bu vatandaşlarımıza kesilmektedir? Esas olarak El-Kaide militanlarının kaçakçılıktan milyonlarca dolar gelir sağlamalarına kimler aracılık etmektedir? Bugüne kadar kaçakçılık işlerine karışan El-Kaide militanları ve aracılık edenler hakkında ne gibi yasal işlemler yapılmıştır?"

(BK/SS) (FOTOĞRAFLI)