CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Anayasa Mahkemesi kararına dayanarak CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesine karşın MHP'li Engin Alan ve BDP'li 5 milletvekilinin tahliye edilmemesinde yorum hatası yapıldığını söyledi. Cihaner, "Anayasa Mahkemesi kararları her merci için bağlayıcıdır. Buna rağmen bireysel başvuru olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmemesi hukukun nasıl keyfi uygulandığının net bir ispatıdır" dedi.
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Adana'da 35 yıl önce öldürülen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Akın Özdemir'in anısına Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan etkinlikte, 'Hukuk ve Demokrasi' konulu konferans verdi. ZMO Genel Başkanı Turhan Tuncer, çok sayıda ziraat mühendisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı etkinlikte konuşan Cihaner, hak ve özgürlüklerin, toplumsal mücadele sonucu kazanılması halinde kalıcı olacağını söyledi.
TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
CHP'li Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi kararına dayanılarak tahliyesine ilişkin açıklamalarda bulunan İlhan Cihaner, şöyle konuştu:
"Anayasa Mahkemesi, Mustafa Balbay ile ilgili kararında seçilme hakkı ve kişi özgürlüğüne vurgu yaptı. Balbay için Anayasa Mahkemesi karanına dayanarak aynı şekilde 1 MHP'li ve 5 BDP'li milletvekili tahliye edilmedi. Bu, hukukla demokrasi arasındaki bağın nasıl koparıldığına bir örnektir. Anayasa Mahkemesi kararları her merci için bağlayıcıdır. Buna rağmen bireysel başvuru olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmemesi hukukun nasıl keyfi uygulandığının net bir ispatıdır. Hukukun eşit uygulanması evrensel hukuk açısından olmazsa olmaz bir kuralıdır. Engin Alan seçilmiş bir milletvekilidir. BDP'liler de öyle. Hüküm verilmiş olsa bile tutuklu kalmaları onların seçilmiş oldukları gerçeğini değiştirmez."
'KAVGA YA DA CİLVELEŞME'
Hükümet ve Fethullan Gülen Cemaati arasındaki tartışmaları da değerlendiren İlhan Cihaner, şöyle devam etti:
"Ak Parti ve cemaat arasında, Fethullah Gülen grubu arasında bir kavga, tartışma, sürtüşme ya da cilveleşme, ne dersek diyelim, bir sorun var. Birtakım yazar, gazeteci ve işadamlarına yönelik adli operasyonların Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından engellendiği konuşuluyor. Böyle bir skandalın olduğu yerde o koltuklarda oturanların oraları boşaltması gerekir."
'SAYIŞTAY RAPORLARININ NEDEN KAÇIRILDIĞININ GÖSTERGESİ'
İstanbul'da başlatılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla ilgili olarak ise Cihaner, şunları söyledi:
"Sayıştay raporlarının bütçe görüşmelerinden önce Meclis'e sunulması gerekir. Fakat yasa değişikliği bahane edilerek bu raporlar Meclis'e intikal ettirilmedi. Dışarıya da bazı raporlara ilişkin bilgiler sızdı. Kamu kurumlarında yolsuzluk olduğunu ortaya çıkaracak, ona dair işaretlerin olduğu görüldü. İstanbul merkezli, 3 bakanın oğlunun da gözaltına alındığı soruşturma aslında bunları niye kaçırdıklarının göstergesi. Bunları gözlerden kaçırmak istediler ama herkesin bu davaların, tartışmaların takipçisi olması gerekir."