CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Soma'daki maden faciasını protesto için İzmir'de düzenlenen eylemler sırasında gözaltına alınmak istenen 13 yaşındaki A.K. ile ilgili olarak Valilik tarafından yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ne soru önergesi verdi.
CHP'li Çam, Soma'da meydana gelen maden faciası ve sorumluluğu bulunanları protesto etmek amacıyla tüm yurtta gösteriler düzenlendiğini söyledi. Çam, bu kapsamda 16 Mayıs 2014 tarihinde İzmir'deki eylemler sırasında 13 yaşındaki A.K.'nın gözaltına alınmak istendiği ve korkup altını ıslattığının basına yansıdığını hatırlattı. Bununla ilgili haberlerin basında yer alması ardından İzmir Valiliği tarafından açıklamalar yapıldığına değinen Çam, şöyle devam etti:
"Amacın korumak üzere müdahale olduğu ifade edilmiştir. Halbuki 21 Mayıs 2014 tarihli basın organlarında, A.K.'nın, İzmir Emniyeti Konak Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince, 2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 'Suça sürüklenen çocuk' olarak ifadesi alınmak üzere İzmir Adliyesi'ne götürüldüğü belirtilmektedir."
Milletvekili Musa Çam, bu çerçevede İşçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
"Gezi olaylarından itibaren artarak sürmekte olan polis şiddetinin İzmir özelinde, yurttaşlara işkence ve kötü muamele sınırına varmasının gerekçesi nedir? 13 yaşında bir çocuk dahil, İzmir kentinde bu denli ağır bir şiddet pratiğinin nedeni, kentte görev yapan polislere verilmiş olan özel bir talimatın sonucu mudur? İzmir'e vali olarak atanmış bir kişinin aksi yönde açıklamalarına rağmen 13 yaşında bir çocuk hakkında, çeşitli gerekçelerle soruşturma başlatılması, açıklamaların gerçeği yansıtmadığına mı delalettir? İzmir Valisi'nin açıklamasına göre korumak üzere müdahale edildiği öne sürülen bir çocuğun 'tecrübeli' bir eylemci olarak İzmir Adliyesi'ne götürülmesinin anlamı nedir? Kamuoyunu yanlış yönlendiren bu kişiye kamuoyunu yanıltması yönünde talimatı siz mi verdiniz? Siz böyle bir talimat vermediyseniz, kamuoyunu yanlış yönlendiren bu kamu yöneticisi hakkında bir işlem yapılacak mıdır? İzmir'de son bir yıldır artarak süren, yurttaşlara ve çocuğa karşı şiddetin üzerini bu yolla örtme ve kamuoyunu yönlendirme gayretinizi devam ettirmek niyetinde misiniz?"

AÖ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)