Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, ()-ESKİŞEHİR'de belediye başkanlarının katıldığı  toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Merkezi iktidarın anahtarı yerel iktidardadır. İktidarın yolu yerelden, yani belediyelerden geçer" dedi.
CHP'li belediye başkanları Eskişehir'de bir araya geldi. Türkiye'nin çeşitli illerinde gelen 200'ü aşkın CHP'li belediye başkanının katıldığı toplantı Büyükşehir Belediyesi Opera binasını salonunda yapıldı. Toplantının açış konuşmasını CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptı.
Veli Ağbaba, konuşmasında 30 Mart seçimleri ardından CHP'li belediye başkanlarının ilk kez bir araya geldiğini belirterek şöyle devam etti:
"Hepinizin bildiği üzere, 2.5 ay önce, çok partili sisteme geçtiğimiz tarihten bu yana yaşadığımız en kirli seçime tanık olduk. Şaibelerle dolu bir yerel seçim süreci geçirdik. Milli iradeyi diline dolayan AKP'nin; 30 Mart sonuçlarını beğenmemesi sonucu 1 Haziran'da seçimler yenilendi. İtirazlarımıza gelince kapı duvar olan YSK her ne hikmetse AKP itiraz edince yol geçen hanına döndü. 30 Mart'ta başlayan seçimler ancak 2 Haziran'da son buldu. AKP; çok çalıştığı, çok istediği illeri alamadı. Böylesine şaibeler ile dolu, kirli bir seçim sonrası bugün buradayız. Bugün burada olan tüm Başkanlar, sadece rakiplerine karşı değil AKP devletine karşı da büyük zafer kazanmışlardır. Buradaki başkanların hepsi AKP'nin vali, kaymakam, emniyet müdürlerine karşı mücadele verdi. Buradaki başkanlarımızın hepsi en büyük saygıyı hak ediyor. Hepinizi yürekten kutluyorum."
Yaptıkları toplantılarına 'Büyük Buluşma' adını verdiklerini belirten Veli Ağbaba, Ankara'dan gelen müfettişlerin sürekli olarak CHP'li belediyeleri denetlediğini ifade ederek şunları söyledi:
"12 yıl boyunca CHP'li belediyeler hiç bir şeyden çekmedi, AKP'den çektiği kadar. Hükümetten hiçbir destek almayan belediyelerimiz, 1001 zorlukla hizmet üretirken bir yandan da Ankara'dan gelen müfettişlerle sürekli teşrik-i mesai yapıyorlar. Artık belediyelerimizde 'müfettişlerin makam odaları' var. Müfettişler adeta Fen işleri Müdürü, zabıta müdürü gibi bizim belediyelerimizin sürekli personeli/çalışanı haline geldi. Tüm belediyelerimiz didik didik edildi. Tüm belediye başkanlarımız da sürekli takip edildi, dinlendi, açıkları arandı. En son İzmir Belediyesi'nde böcek bulundu. Tüm yıldırma çabaları, tehdit, komplolara rağmen belediyelerimiz bu süreçten alınlarının akıyla çıktı. Hep birlikte bu süreçten ter temiz çıktık. Belediyelerimize bu 12 yıl boyunca birçok haksızlık yapıldı. Belediyelerimiz merkezi bütçeden yeteri kadar pay alamadı. Kamu kurumlarından haklarını almakta zorlandı. Yeni yasa ile birlikte belediyelerimizin mallarına el konuldu, gasp edildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne il özel idare mallarından mezarlık düşerken, AKP'li belediyelerin hesabına tüm taşınır taşınmaz mallar adeta hibe edilmektedir. Yani Yılmaz Hoca'ya 1980 model arabalar verilirken, AKP'li belediyelere son model araçlar tahsis edilmektedir."
"MERKEZİ İKTİDARIN ANAHTARI YEREL İKTİDARDA"
CHP'li belediyelerin yaptığı hizmetlerini bundan daha görünür kılacakları anlatan Veli Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Gerçekleştirdiğimiz projelerimizi, yaptığımız işleri bıkmadan, usanmadan anlatacağız. Belediyelerimiz muhteşem projelere imza atıyorlar ama 'Sen yap başkaları takdir etsin' diyerek büyük bir tevazu gösteriyor. Bu bugün atılması gereken adım belli. Yapılanları anlatacağız. Unutmamamız gereken bir şey var;, merkezi iktidarın anahtarı yerel iktidardadır. İktidarın yolu yerelden, yani belediyelerden geçer. Buna inanarak bu bilinçle daha fazla çalışmamız gerekiyor. Özellikle önümüzdeki bir sene çok daha fazla çalışacağız. Yarınların CHP iktidarını bugünlerden kuracağız. Yeni Türkiye'nin temellerini atacağız."
Veli Ağbaba'dan sonra Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanı Selami Öztürk konuşma yaptı. 2 gün sürecek olan toplantıya yarın da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılacak.

KA(EK/İD) (FOTOĞRAFLI)