ANKARA, () - CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ ve 30 CHP milletvekili, Suriyeli sığınmacılar ve IŞİD ile ilgili TBMM'ye 'Araştırma Önergesi' verdi. Önergede, 'Sınır güvenliğimiz, sınırdan kayıtlı ve kayıtdışı girişlerin yanı sıra, IŞİD'in faaliyetlerinin ülkemizin güvenliğine getirdiği risklerle ilgili olarak araştırma açılması' istendi.
Serindağ ve 30 CHP milletvekilinin imzasıyla TBMM'ye verilen araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:
"AKP hükümetinin Orta Doğu'ya yönelik yanlış dış politikaları sonucu özellikle Suriye ve Irak sınırlarımız kevgire dönmüş, sınır güvenliği tümüyle ortadan kalkmıştır. Bunun sonucu olarak sınırlarımızdan sayıları milyonlarla ifade edilen kanunsuz giriş- çıkışlar yaşanmış, Suriye ve Irak sınırlarımız terör örgütlerinin cirit attığı yerlere dönmüştür. Komşu ülkelerde yaşanan sorunlar, özellikle Suriye'den, son günlerde ise Irak'tan toplamda 2 milyon civarında insanın ülkemize gelmesine neden olmuştur. Gelenlerin önemli bir bölümü kontrol dışı gelişler olduğu için, sığınmacılar için açılmış kamplarda kalmamaktadır. (AFAD'ın resmi rakamlarına göre ise 18 Temmuz 2014 itibarıyla barınma merkezleri içinde ve dışında yaklaşık 1 milyon 103 bin Suriye vatandaşı bulunmaktadır.
Ülkemizde sayıları her geçen gün artan Suriyeli sığınmacılar, hükümetin bir planlaması ve kontrolü de olmayınca bir yandan ciddi bir sosyal-kültürel soruna, diğer yandan da insani bir drama dönüşmektedir. Bu durum Suriyelilerle Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay ve Adana gibi illerimizde ciddi gerilimlere neden olmaktadır. Bu gerilimler Kahramanmaraş, Şanlıurfa örneklerinde olduğu gibi fiili saldırılardan sonra ölümlere de dönüşmektedir. Son olarak Gaziantep'te Gaziantepli bir evsahibinin kiracısı Suriye vatandaşı tarafından öldürülmesi sonrası yaşanan olaylar artık bardağın taştığını da işaret etmektedir. Suriyeli sığınmacıların kalış süreleri uzadıkça, ekonomik ve sosyal sorunları da büyümekte, kontrol edilmeleri güçleşmektedir. Dilencilik, gayri ahlaki işler, hırsızlık, ucuz işgücü gibi çok ciddi sosyal sorunlar, gayri insani bir yaşamı da beraberinde getirmektedir. Bu konularda çözüm üretmek için kısa, orta ve uzun vadede ise hükümet tarafından bir planlamanın olmadığı gözlenmektedir."
HÜKÜMETİN DESTEKLEDİĞİ ÖRGÜTLER
Hükümetin maddi manevi olarak desteklediği, silah verdiği, eğitim yaptırdığı, sağlık hizmeti sunduğu birçok örgütün Türkiye'yi ciddi olarak tehdit eder hale geldiği öne sürülen önergede daha sonra şöyle denildi:
Bu örgütlerin başında ise hükümetin halen 'terör örgütü' diyemediği IŞİD terör örgütü gelmektedir. Eski adıyla 'IŞİD' (Irak Şam İslam Devleti) yeni adıyla 'İslam Devleti' olan örgütün, Gaziantep başta olmak üzere birçok sınır ilimizde, dernek ve internet sayfaları üzerinden kendine eleman topladığı, hücreler oluşturduğu, eğitim verdiği artık iddiaların ötesine geçmiştir. Bu örgütün Irak sınırları içinde Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'nin IŞİD ablukasında olduğu, askerlerimizin nöbet değişiminin de bu örgütün iznine bağlı olduğu dile getirilmektedir. Musul konsolosluğumuzu basarak konsolosumuz dahil 49 vatandaşımızı rehin alan IŞİD'in, vatandaşlarımızı yöneticilerinin evlerine dağıtarak vatandaşlarımızı 'koruma kalkanı' olarak kullandığı iddia edilmektedir. Bu nedenlerle sınır güvenliğimiz, sınırdan kayıtlı ve kayıt dışı girişlerin yanı sıra, IŞİD'in faaliyetlerinin ülkemizin güvenliğine getirdiği risklerle ilgili olarak bir araştırmanın açılması amacıyla, Anayasa'nın 98. ve TBMM'nin İçtüzüğü'nün 104. ve 105. maddeleri gereğince, Meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz."