CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, TÜİK verilerine göre, suça itilmiş çocuk sayısının 2008'de 62 bin 430 olduğu halde bu sayının 2012'de 100 bin 831'e yükseldiğini, suça itilen çocuk sayısının 4 yılda yüzde 70 oranında arttığını söyledi.
Atıcı, cezaevlerindeki çocukların durumlarını ve yaşadıkları sorunları gündeme getirdi. Atıcı, düzenlediği basın toplantısında AK Parti'nin 4 eski bakanla ilgili kurulan soruşturma komisyonuyla bu bakanları "Soruşturuyormuş gibi yapacağını" iddia ederek, "Başbakan'ın bunu (Soruşturma Komisyonu), Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanacağı bir enstrüman olarak görüyorum" dedi.
TÜİK verilerine göre, suça itilmiş çocuk sayısı 2008'de 62 bin 430 iken, bu sayının 2012'de 100 bin 831'e yükseldiğini belirten Atıcı, suça itilen çocuk sayısının 4 yılda yüzde 70 oranında arttığını söyledi. Atıcı, bu toplumsal yaradan akan kan artmaya devam ederken, cezaevlerine konan çocukların yaşadıkları sorunların da yeni toplumsal yaralar açtığını kaydetti. Cezaevinde bulunan annelerin yanında kalmak zorunda olan çocukların durumlarının ise bambaşka bir yara olduğunu belirten CHP'li Aytuğ Atıcı, bu sorunları incelemek ve çözüm üretebilmek amacıyla 23 Nisan tarihinde Sincan'daki çocuk cezaevi ile kadın cezaevine giderek, suça itilmiş çocuklar ve annelerinin yanlarında kalan çocukların durumlarını incelediklerini bildirdi.
Bu çalışması devam ederken bir çocuğa tecavüz edildiği haberinin duyulması üzerine Ceyhan'daki cezaevine gittiğini anımsatan Atıcı, şöyle dedi:
"Yaptığım görüşmelerde ve yapılan DNA incelemeleri sonucunda olayın doğru olduğu ve yasal işlemlerin başlatıldığı belirtilmiştir. Bu vahim olaydan daha vahimi ise tecavüz olayının tekrarlanmaması için herhangi bir önlem alınma imkanının olmayışıdır. Cezaevinin fiziki koşulları nedeniyle bir önlem almak da mümkün değildir.
Aytuğ Atıcı, cezaevlerinin, çocukların topluma yeniden kazandırılabilmesi için uygun yerler olmadığını, Avrupa ve dünya örnekleri incelenerek derhal çağdaş çözümler bulunması gerektiğini söyledi.
Çocukları suça iten etmenlerin incelenmesi ve çözümlerin üretilmesi amacıyla hazırladığı araştırma önergesini yakında Meclis'e sunacağını ifade eden Atıcı, milletvekillerinden bu önergeye destek vermelerini istedi. Atıcı, "Çocuklara yönelik suçlarda cezaların artırılmasının, bu suçun işlenmesini engellemede bir çözüm olup olmayacağının" sorulması üzerine, "Asla çözüm olmaz. İdam cezasının olduğu yerler var, cezalar azalıyor mu? Hayır" dedi. Atıcı, "Çocuklar istismar edildiğinde 'bunu yapanlar idam edilmeli' diyen bir Başbakan var. Sana emanet edilen çocuklar tecavüze uğruyor, istismar ediliyor; sen 12 yıldır ülkeyi yönetiyorsun, Hükümetin başısın, biz seni ne yapalım?" ifadesini kullandı.
"Atıcı, 4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması" ile ilgili soruyu da yanıtlarken şöyle konuştu:
"AKP, bu bakanları soruşturuyormuş gibi yapacak. AKP milletvekilleri önerge verdi ve soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildi. '4 eski bakan hakkında ciddi ve korkunç iddialar var, bu iddialar bizi de endişelendirdi, midemiz bulandı bunlar araştırılsın' dediler. Peki siz, hakkında soruşturma komisyonu kurulsun, 'gerekirse Yüce Divan'a gönderin' dediğiniz insanlar konuştuğunda çılgınca alkışlar mısınız? Bir yandan 'Soruşturulsun' diyecek, öbür yandan çılgınca alkışlayacak. Bunun adı iki yüzlü ve ikircikli politikadır. Başbakanın bunu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanacağı bir enstrüman olarak görüyorum. Aday olduğunda 'Kendi bakanlarım hakkında bile soruşturma açtırıyorum ve buna da milletvekillerim evet' dedi diyecek, Kamuoyunda 'Başbakan adamlarını yedirtmez' algısı var. Bu çete mantığıdır, çeteler birbirini yedirtmez. Umarım 2 Mart tezkeresinde olduğu gibi, AK Parti'li milletvekilleri vicdanlarının sesine göre hareket eder ve iddialar doğruysa gereğini yapar."
Atıcı, CHP'nin soruşturma komisyonuna üye belirleme sürecinde hiç zorlanmayacağını ifade ederek, "Asıl AK Parti içerisinde 'bu bakanlarımız suçsuzdur' demeyen kaç kişi var acaba, ona bakmak lazım" dedi.

(HT/İD)