Mutlu YUCA-Taner BAYAR/BOLU, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, Gezi olaylarının beklenen neticeyi vermediği düşüncesine katılmadığını belirterek, "Gezi'nin çok önemli kalıcı sonuçları oldu. Gezi bir iyimserlik havası yarattı, bir özgüven yarattı. Gençler de bu özgüven ile hareket ediyorlar. Gezi'de çok farklı insanların da bir arada olabileceğini öğrendik" dedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkiye Genç Sosyologlar Topluluğu'nun düzenlediği konferansa konuşmacı olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata katıldı. Kültür merkezindeki salonda yaklaşık 100 öğrenciye konuşan Ayata, Gezi olaylarının üzerinden geçen bir yılı değerlendirdi. Gezi olaylarının yıl dönümü nedeniyle gençlerden konferans isteği geldiğini söyleyen Ayata, "Birçok eylem oldu daha sonrasında bunların arkası kesildi. Çünkü sokakta bir hareket devam etmez. 'Gezi'den yeni bir siyasi oluşum çıkar mı?' diye bir beklenti oldu ama o da olmadı. Bazıları Gezi olayları oldu ama beklenen neticeyi vermedi diyorlar, ben böyle düşünmüyorum ve böyle toplantılarda da bunu anlatmaya çalışıyorum. Gezi'nin çok önemli kalıcı sonuçları oldu. Gezi bir iyimserlik havası yarattı, bir özgüven yarattı. Gençler de bu özgüven ile hareket ediyorlar. Gezi'de çok farklı insanların da bir arada olabileceğini öğrendik. Gezi olayları çoğulculuk değerini kitleselleştirdi ve çok güzel dayanışma örnekleri gördük. Çok farklı toplum kesimleri birbirlerine destek oldular" diye konuştu.
Ayata insanların toplantı ve gösteri hakkından yararlanmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Buna karşı bu kadar baskı niye. Bu ölümler toplantı ve gösteri yürüyüşünde orantısızı bile kullanmayacağım lüzümsuz derecede aşırı güç kullanmaktan oluyor. Maalesef burada insan değeri ortaya çıkıyor ve bunu madende de gördük. Bu arkası gelmeyecek şekilde devam ediyor ve toplum buna duyarlılık kazanıyor. Birkaç olmayan var ama çoğunluğunun alevi yurttaşlarımızın olması ayrıca düşündürücü ve üzücü. Buna ayrıca hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Fakat şunu da kaydetmemiz gerekir bu tür gençlik eylemlerine aleviler daha çok her toplum katmanıyla katılıyorlar. Bazılarında daha çok orta sınıf ve eğitimli çocuklar katılıyor, aleviler de işçiler de bir toplum olarak katılıyorlar. Çünkü onların daha grupsal ve kitlesel rahatsızlıkları var. Kimlik talepleri var onları dile getiriyorlar. Bu yüzden aleviler arasında can kaybı daha fazla oluyor."

MY,TB(MÇ/AK) (FOTOĞRAFLI)