CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Türkiye'nin gündeminden düşmeyen rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Atıcı, bir soru önergesine 30 Ocak'ta cevap veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in MASAK'ın takip ettiği 38 şüpheli altın mevduatı hesabı işlemi olduğuna ilişkin açıklama yaptığını belirterek, "Maliye Bakanı'nın önergemize verdiği cevapta belirttiği şüpheli işlemlerle, bugünlerde Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu çalışmaları aynı döneme denk gelmektedir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle kara para ile mücadeleye ilişkin TBMM Başkanlığı'na vermiş olduğu yazılı soru önergesine 30 Ocak 2013'te Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten cevap geldiğini hatırlatan Aytuğ Atıcı, "Sayın Bakan cevabında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı'nın takip ettiği 38 şüpheli altın mevduat işlemi olduğunu, ancak yasal engeller nedeni ile diğer sorularına cevap veremeyeceğini söylemişti" dedi.
Bakanın açıkladığı 38 şüpheli işlemle rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun aynı döneme denk geldiğini belirten Atıcı, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Öte yandan Başbakan, bugünlerde ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun 14 aylık bir izleme ve çalışma sonrasında ortaya çıktığını ifade etmiştir. Maliye Bakanı'nın önergemize verdiği cevapta belirttiği şüpheli işlemlerle, bugünlerde Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu çalışmaları aynı döneme denk gelmektedir. Bu durumda yukarıda bahsedilen 38 şüpheli altın mevduatı işlemleri arasında bugünlerde patlak veren yolsuzluk iddiaları arasında bir ilişki olabileceğini düşünmekteyiz. Hiçbir uyarımızı dikkate almayan AKP Hükümeti'nin ülkemizi düşürdüğü durum asla kabul edilemez. Hükümetin istifa etmesini gerektiren bundan daha ağır bir durum olamaz. AKP Hükümeti ülkemize daha fazla zarar vermeden derhal istifa etmelidir."
SIRRIN İFŞASI
Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın 30 Kasım 2012 tarihinde TBMM'ye verdiği yazılı soru önergesinde Başbakan Erdoğan'a yönelttiği sorulardan biri olan "MASAK'ca tespit edilen şüpheli işlem var mıdır, varsa kaç özel-tüzel kişiye aittir, toplam değeri kaç liradır?" sorusuna cevap veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MASAK'a bildirilen 38 adet şüpheli işlemin mahiyet ve detayına dair bilgilerin açıklanmasının 5549 Sayılı Kanunu'nun 22'inci maddesi uyarınca mümkün olmadığını belirtmişti.
Kanunda 'Sırrın ifşası' başlığıyla yer alan 22'inci madde ise şu şekilde:
(1) Aşağıda yazılı kimseler görevlerinden ayrılsalar dahi, görevleri dolayısıyla kişilerin ve bu kişilerle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine ve mesleklerine ilişkin olarak
öğrendikleri sırları ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamazlar:
a) Koordinasyon Kurulu Başkan ve üyeleri, denetim elemanları ile Kurul personeli.
b) Bilgilerine ve ihtisaslarına başvurulan kişiler.
c) Bu bilgileri görevleri dolayısıyla öğrenen diğer kamu görevlileri.
(2) Bu kişiler, öğrendikleri sırları ifşa etmeleri halinde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu sırlar maddi menfaat karşılığında ifşa edildiğinde verilecek hapis cezası iki yıldan az olamaz.
(3) Bu Kanun uyarınca yabancı ülkelerdeki muadil kuruluşlara Başkanlıkça bilgi verilmesi sırrın ifşası sayılmaz.

AŞ(OA/AAA)(FOTOĞRAFLI)