CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Alevi vatandaşların kutladığı Gadir Hum Bayramı'nın 'dini bayramlar' arasına alınarak resmi tatil ilan edilmesini istedi.
CHP'li Atıcı, TBMM Başkanlığı'na bununla ilgili Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde, Gadir Hum Bayramı'nın Alevilerin en kutsal bayramı olduğunu dile getiren Atıcı, "Gadir Hum olayı aslında sadece Alevileri değil tüm Müslümanları ilgilendirir. Milyonlarca Alevi, Gadir Hum Bayramı'nı kutlamak ve dinin gereklerini yaşamak ve yerine getirmek isterken, resmi işlerin devam etmesinden dolayı zor durumda kalmaktadır" dedi. İnsanların dinlerinin gereklerini yerine getirme, özel günlerini yaşamalarının, Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü" başlığı altında güvence altına alındığını anımsatan Atıcı şu görüşlere yer verdi:
"Toplumun bir kesiminin dininin gereklerini yerine getirmesi için her türlü düzenleme yapılırken, diğer bir kesimin gereklerinin engellenmesi, taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'düşünce, vicdan ve din özgürlüğü' maddesi ve Anayasamızın eşitlik ilkelerinin ihlali anlamındadır. Alevilerin kutladığı Gadir Hum Bayramı'nı dini bayramlar arasına almak ve o günü resmi tatil olarak kabul etmek, Alevilerin dini gereklerini rahatlıkla ve gerektiği gibi yaşamalarını sağlayacaktır. Böylece Anayasamızın, din ve vicdan hürriyeti konusunda eşitlik ilkesine uyulmuş olunacaktır."