Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA,() - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Çiçek'in Engin Alan ile ilgili girişimini değerlendirek, "Formül bu kadar basitse, 3 yıl bu formül niye geciktirildi?" dedi.
CHP'li Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'a yönelik yasa önerisini değerlendirdi.
TBMM'de açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in talimatıyla hazırlanan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması'na Dair Kanun Teklifi taslağıyla ilgili basın mensuplara değerlendirmelerde bulundu.
Altay, yasa tasarısının Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle sempati kazanmak amacıyla yapıldığını savunarak, şunları söyledi:
"AKP'nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecine katkı vermek adına gelmiş bir teklif. Çiçek'in teklifin bize resmi, yazılı olarak ya da mail ortamında gelmedi. Teklifin zamanlaması manidar. 24. Dönem Parlamentosu açıldığı günden beri yaralı, itibarsız, lekelidir. 8 üyesi tutuklu, cezaevindeyken dönem başlamıştır. An itibariyle halen 1 üyesi cezaevindedir. Bu parlamenter demokratik sistemde kabul edilebilecek birşey değildir. Parlamentonun itibarına halel getiren bir durumdur. Ama 24. Dönem Parlamentosu açılalı 3 yıl oldu. Eğer bu ceza muhakemeleri ya da ceza kanununda bir maddelik, geçici madde eklenmesiyle olacaksa bu 3 yılın hesabını kime soracağız? Meclis Başkanı, bunun bu kadar kolay olduğunu biliyor ve 3 yıl boyunca bunu savsakladıysa bu durumun değerlendirilmesini Meclis Başkanı ve kamuoyuna bırakıyorum. Engin Alan'ın tutsaklığı üzerinden, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olarak kamuoyuna bir sempati ikmali yapılmak isteniyor. AKP de bunu Meclis Başkanı aracılığıyla yapıyor. AKP'nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecine katkı vermek adına gelmiş bir teklif olarak değerledirmek mümkün. AKP'nin, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına yönelik bir sempati ikmali. Özellikle milliyetçi, muhafazakar, ülkücü kesimlere, camiaya yönelik aynı zamanda sempati sikmali yapma çabası."
'İKTİDAR PARTİSİ İLE MECLİS BAŞKANI'NIN ORTAK GİRİŞİMİ'
Alan'a özgürlük sağlayacak bir teklife kapalı olmadıklarını dile getiren Engin Altay sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hiçbir milletvekilinin cezaevinde bulunmasını kabul etmiyoruz. Bu biraz da TBMM Genel Kurulu'nda yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna yönelik soruşturma önergelerinin görüşmelerinin kamuoyunda yarattığı gündemi örtülemeye yöneliktir. Meclis Başkanı bu formülü 1 yıl önce de söyledi. Formül bu kadar basitse, 3 yıl bu formül niye geciktirildi? HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın durumları aynı olmasına rağmen Tuncel dışarıda, Alan ise cezaevinde. Anayasanın 89. maddesi, hüküm giyen milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesinin, kararının Meclis Genel Kurulu'na bildirilmesiyle olur hükmü var. Meclis Başkanı, Tuncel ile ilgili kararı doğal olarak Genel Kurul'a bildiremiyor. Ama bildirememekle, bildirmemekle de aslında anayasa suçu işliyor. Burada, biraz kendini de hukuken temize çıkarma anlayışı var. Bir düzenlemenin parlamentoda yasalaşması için çoğunluk partisinin rızası gerekir. Bence Meclis Başkanı, iktidar partisiyle ön görüşme yapmadan, iktidar partisinin olurunu almadan, böyle bir metni yazıya dökmemiştir. İktidar partisinin rızası alınmıştır, iktidar partisi ile Meclis Başkanı'nın ortak girişimi olarak değerlendirmek lazım."

(BY/SS) (FOTOĞRAFLI)