Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA, () - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti'nin 27 Ağustos tarihinde yapacağı kurultayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yok hükmünde sayacağını iddia ederek, "Olması gereken Erdoğan'ın YSK sonuçları açıkladığında Başbakanlığı bırakması, partiden de istifasını açıklamasıdır. Halen Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'ü göreve çağırıyorum" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Kamuoyunda 'Torba Kanun Tasarısı' olarak bilinen tasarı ile ilgili Meclis'te çetin bir mücadele verdiklerini belirten Altay, Başbakan'ın ani kararı ile Meclis'in tatile girdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın parti içi seçim sürecinde milletvekillerini Ankara'dan kovmak anlamına gelen bir karar almasını hayretle izlediklerini söyleyen Altay, başta Soma mağdurları olmak üzere, değişik afları bekleyen vatandaşların bu Torba Kanun Tasarısı'nın 1 Ekim'e sarkmasından sonra iktidar partisini sorumlu tutmaları gerektiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan'ın Çankaya'ya çok kötü bir başlangıç ile gittiğini belirten Altay, "Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği için görevi sona ermesi gerekli. İç meseleleri kendilerini ilgilendirir, ayın 27'sinde hukuksuz bir kongre yapabilirler, bu bizi ilgilendirmez, bu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı'ğını ilgilendirir. Ayın 27'sinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurultayını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yok hükmünde sayacaktır. Olması gereken Erdoğan'ın YSK sonuçları açıkladığında Başbakanlığı bırakması, partiden de istifasını açıklamasıdır. Halen Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'ü göreve çağırıyorum. YSK'nın sonuçları açıklamasından sonra bir Başbakan vekili atadığını Cemil Çiçek'e bildirmelidir" dedi.
YSK'nın seçim sonucu ile ilgili kararının Meclis'te okunup okunmayacağının sorulması üzerine, Altay, "YSK kararının Mecliste okunmasına gerek yok. Resmi Gazetede yayınlanan her şeyin Meclis'te okunmasına gerek yok. YSK'nın bu kararı zaten Recep Tayyip Erdoğan Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı değil demektir. Erdoğan'ın milletvekilliğinin düşmesi için ayrıca bu kararın Genel Kurulda okunmasına gerek yok" diye cevapladı.
Bir gazetecinin kurultay çağrılarını sorması üzerine Altay, "Kurultay arzu etmek her CHP'linin hakkıdır. Sayın İnce'yi neyi yapıp neyi yapmayacağını söyleme ehliyetine sahip değilim. Sayın İnce'nin dışında kalan arkadaşlarla ilgili şunu söylemek isterim. CHP'de parti için demokrasi vardır, parti içi disiplinde CHP'de vardır" dedi.