ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Ne yazık ki Türkiye'de bugün 1 milyon 850 bine yakın çalışabilir durumda olan engelli yurttaşımız var. Ama özel sektöre baktığımızda bu çalışabilirlik oranı toplamda 200 bini bile bulmamaktadır. Bu, çalışabilirlik oranına baktığımızda çok yetersiz" dedi.
Yakup Akkaya, Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü, Türkiye İş Kurumu ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği, görme engellilerin istihdamına yönelik bilgisayarlı "Web Tasarım Kursu"nun açılışına katıldı. Görme engelliler spor kulübünün birçok alanda dünya çapında sporcular çıkardığını, önemli başarılar elde ettiğini söyleyen Akkaya, Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon engellinin bulunduğunu belirterek, "Engellilerin sporda, sağlıkta, eğitimde, istihdamda birçok sorunu ve problemleri var. Aslında ülkemiz bu sorunları ve problemleri çözme yeteneğine sahip, ama iktidarın bu olaya bakış açısı çok önemlidir. Tam manasıyla iktidarın, engellilerin sorunlarını çözme konusunda yeterli adımları attığını söylememiz çok zor" diye konuştu.
"1 MİLYON 850 BİNE YAKIN ÇALIŞABİLİR DURUMDA OLAN ENGELLİ YURTTAŞIMIZ VAR"
İktidarın bazı adımlar attığını, ancak Avrupa ve dünyanın gelişmiş ülkelerindeki şartlara bakıldığında bunun çok yetersiz olduğunu belirten Akkaya, CHP'nin birçok belediyesinde, engellilerle ilgili çok ciddi çalışmaların olduğunu ifade etti. Bugün açılışını yaptıkları projede, hükümetin çok büyük bir katkısının bulunmadığını, işsizlik sigortası fonundan destek alındığını ifade eden Akkaya, "Ne yazık ki Türkiye'de bugün 1 milyon 850 bine yakın çalışabilir durumda olan engelli yurttaşımız var. Ama özel sektöre baktığımızda bu çalışabilirlik oranı çok düşüktür. Toplamda 200 bini bile bulmamaktadır. Bu, çalışabilirlik oranına baktığımızda çok yetersiz" dedi.
Kamuda yasal mevzuata göre engelli çalıştırma oranının yüzde 4 olduğunu hatırlatan Akkaya, bu kapsamda, yaklaşık 50 bin engellinin çalışmasının zorunlu olmasına rağmen, kadroların yarısının boş olduğunu belirtti.
İş umudu bekleyen, eve hapsolmaktan bıkan, toplumdan uzaklaştırılan engellilerin, topluma kazandırılmaları ve çalışma hayatında yerlerini almaları konusunda bu tür projelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Akkaya, CHP olarak, engellilerin bütün sorunlarının çözümüne katkı vermeye devam edeceklerini söyledi.
Konuşmasının sonunda Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Yusuf Sayyıdan kurdele keserek, kursun açılışını yaptı.