CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kızılcahamam kampında AKP milletvekillerine yaptığı konuşmada, 'Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakar demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey’e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak' diye konuşmasına tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran Başbakan Erdoğan’a, “Denizli Valisi’ne ne talimatı verdiniz? Ahlak polisi İran gibi ev mi basacak? Yaşam biçimi dayatması değil mi? Sözünü ettiğiniz denetim, bireysel hak ve özgürlükler bağlamında anayasaya ve AİHS’ye aykırı değil midir?" sorularını yöneltti.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.
Umut Oran önergesinde, hafta sonunda Kızılcahamam’da yapılan kamp toplantısında Erdoğan’ın konuşmalarının haberlere yansıdığını belirtti. Önergede Erdoğan’ın tepki çeken sözleriyle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: "Zaman gazetesinde söz konusu kamp ile ilgili bugün yayınlanan bir haberde, “Eğitimle ilgili birçok problem bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, özellikle yurtlarla ilgili aksaklıkların altını çizdi. Vakıfların daha çok yurt yapmasını teşvik edeceklerini ifade eden Erdoğan, yurt eksikliğinin yol açtığı sıkıntıları sayarken çarpıcı bir örnek verdi: ‘Denizli ilinde şahit olduk. Yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakar demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey’e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak" ifadesi yer aldı.
CHP’li Oran’ın, Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:
"- Sözünü ettiğiniz denetim, bireysel hak ve özgürlükler bağlamında anayasaya ve AİHS’ye aykırı değil midir?
- Denizli Valisi’ne bu konuyla ilgili hangi talimatı verdiniz?
- Bu ‘bir şekilde denetim’ nasıl yapılacak, emniyet müdürlüklerindeki ahlak bürosu polisleri ev baskınları mı yapacaklar?
- Yapılmasını istediğiniz denetim modeli, İran’daki ahlak polislerinin elbise, etek boyu, saç gibi yaşam biçimini kontrole varan uygulamaları mıdır?
- Bu tür denetimlerin belirli bir yaşam biçimini dayatmaya yönelik olduğu yönündeki eleştirilerin gerçeklik payı nedir?
- Üniversite öğrencilerinin anne-babaları çocuklarını yeterince kontrol etmiyor mu? Hükümet anne-babalardan daha iyi bir şekilde mi çocuklarını kontrol edebilecek?
- Yasalar karşısında 18 yaş ve üzerindeki bireyler yetişkin ve dolayısıyla doğruyu-yanlışı ayırt etme kabiliyeti olan insanlar değiller midir?
- Kızlı-erkekli öğrencilerin aynı evde kalması veya zaman zaman buluşması, ders çalışması, sohbet etmesinin sakıncası nedir?
- Konuşmanızdaki ‘muhafazakar demokrat yapı ‘ ile neyi kastediyorsunuz? Kızlı-erkekli öğrencilerin aynı evde kalması ‘muhafazakar’ olmayan demokrat yapıya uygun mudur?"
  (MV)