BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın dün İzmir'de yerel yönetimlere yönelik yaptığı eleştirilere, CHP'liler tepki gösterdi. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Erdoğan'ın "Biz yaptık" dediği yatırımların belediye tarafından gerçekleştirildiğini savundu ve Başbakan’a "İzmir’de neden miting yapamadın?" diye sordu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün AK Parti il teşkilatı üyeleriyle yediği öğle yemeğinde yerel yönetimlerde iktidarda olan CHP’yi, "Metroyu (İZBAN) yapamadılar biz yaptık, DSİ olarak İzmir’e suyu biz getirdik", "Ege’nin incisi İzmir hiç hak etmediği muameleye ihmale maruz kalıyor", "İzmir şu anda Türkiye ve dünyada çok ileri bir konumda değil", "İzmir’de belediyecilikte zihinsel dönüşüm yapılmalı", "İzmir’in bu hali pürmelalini söylediğimizde birileri çıkıp, 'Cumhuriyet, şehitlerimiz' gibi ortak değerlerimizi istismar ederek becereksizliklerini örtmeye çalışıyor", "İzmir bayraklarla donatılmış vaziyette. Temmeni ediyorum ki bayrağın ruhuna hep birlikte nüfuz edelim" sözleriyle eleştirmişti. Başbakan Erdoğan’ın bu eleştirileri, CHP’lilerden tepki gördü.
ÖZELLİKLE YANLIŞ SÖYLÜYOR
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yanlış bilgi verilmediğini kendisinin özellikle yanlış şeyler söylediğini öne sürerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ihalesiz iş yapamadığı için UNIVERSIADE’te Hükümet’in özel yasa çıkardığını, organizasyonun kaynağını belediyenin sağladığını, Halkapınar Spor Salonu için 17 milyon lira harcandığını hatırlattı. Yüksel, "Hükümet ihalesiz yapma kolaylığı sağladı bu da süre açısından avantaj yarattı. Onu da gidip yandaşlarını verdi. 'Metroyu yapamadı biz yaptık' diyor. İZBAN’da TCDD’nin yüzde 50 ortaklığı semboliktir, kaynak aktarımı yoktur. Hattı tahsis ettiği gibi yanlış düşünce de var. Hattı tahsis de etmedi. İZBAN’ın kullanımına karşılık hattı kiralamıştır. Kaynağın tamamı Büyükşehir Belediyesi’nden çıkmıştır. Belediye, 700 milyon lira harcadı" dedi.
Yüksel, Gördes Barajı’ndan getirilen suyu arıtmak için belediyenin dünyanın en büyük arıtma tesisini yaptığını önes sürerek, "Hükümet Gördes Barajı’nda nikel madeni aranmasına izin verdi. Bu, ciddi risk taşıyor. Belediye gelen suyu arıtmak için tesis kurdu. İzmir’de su konusunda hiçbir sıkıntı yok. Hükümet, Çamlı Barajı için ÇED raporu vermedi" dedi.
SEÇİM SONRASI BÜYÜK TRAVMA YAŞAYACAKLAR
CHP İzmir Milletvekili Yüksel, Başbakan’ın İzmir’de balkonlara asılan bayrakları ironik bir dille eleştirdiğini savunarak, "Başbakan’ın Cumhuriyet, laiklik ve bayrak üzerinden yaptığı açıklamalarından yurttaş olarak utandım. Bir ülkenin başbakanın kendi ülkesinin bayrağı ile ilgili rahatsızlık duyması Başbakan’ın Türkiye’yi nasıl yönetmek istediğini gösteriyor. Diktatörlük hevesi var" dedi.
Yüksel, AK Parti’nin CHP ile oy farkının 7 puan olduğunu söyleyen Başbakan’a "Oyların İzmir’de yüzde 15’e düştü. Seçim sonrası büyük travma yaşayacaksınız" dedi.
BÜYÜK CEHALET
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir konusundaki bilgilerinin eksik olduğunu öne sürerek, "İZBAN’ın yarım bırakıldığını söylüyor. İZBAN’ın yüzde 75 Büyükşehir Belediyesi finanse etti ve zamanında tamamlandı. Efes Kongre Merkezi’ni açarken 'İzmir’de de olsa' diyor. Bir yıl sonra fuar alanı tamamlanacak, yapımı sürüyor. Bunlar büyük cehalet. Bu partinin milletvekilleri, il yöneticileri de Başbakan’a doğru bilgi verimyor. Aslında onların da bilgileri yok. motivasyonları düşük, siyaseti izlemiyorlar, mücadele etmiyorlar" dedi.
NEDEN MİTİNG YAPAMADIN
CHP İzmir İl Başkanı Engin, Başbakan’ın Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda yapacağı mitingi neden iptal ettiğini sorarak, "Bir gün önce orada yüzbinlerce kişinin ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet’e sahip çıkması, andımızı okuması nedeniyle mi miting iptal edildi. Vatandaş bu ülkede milli bayramları biber gazıyla kutlar oldu, çelenk koydurmuyorlar, meydanlara sokmuyorlar. Türkiye tarihinde ilk kez bir başbakan, tüm ülkenin değil südece yüzde 47’nin başbakanı oldu. Tayyip Erdoğan, aşrıştıran ve ötekileştiren tutumuyla bunu yaptı. Şimdi kalkmış teşkilatına 'adam adama markaj' diyor. İzmir’de seçimde AKP’li adaylar değil Başbakan oylanacak" dedi.
ELEŞTİRİ DEĞİL ÖZELEŞTİRİ YAP
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Başbakan’ın Cumhuriyet, bayrağa ve Atatürk’e bağlılık konularında İzmir’i Türkiye’ye örnek göstermesi gerektiğini belirterek, AK Parti’nin bu anlamda eleştiri yerine özeleştiri yapması gerektiğini savundu. Susam, "İzmir’in cumhuriyete özgürlüklere sahip çıkması Başbakan’ı rahatsız etmesin. Aksine Türkiye’ye örnek gsötereceği bir kent olmalı. İzmirli cumhuriyetin değerlerine ve Atatürk’e bağlılık için CHP’ye sahip çıkıyorsa AKP kendi politikalarını gözden geçirmeli. Halkın bu talebine cevap vermiyor demektir. İnsanlara 'Sen neden Cumhuriyete sahip çıkıyorsun' demek yerine 'Ben neden senin oyunu alamıyorum' diye özeleştiri yapması gerekir" dedi.
MUHALEFET GİBİ KONUŞMA HAKLARI YOK
CHP İzmir Milletvekili Susam, yerel kalkınmada lokomotifin iktidar partisinin o kente ayıracağı bütçenin olduğunu belirterek, "Her kente nher türlü desteği veren iktidar 12 yıldır İzmir’e vizyon koymadı, şimdi şikayet etme hakkı yok. İzmir kendi dinamikleriyle iyi bir noktaya geldi. İzmir’i kötülemek yerine eksikliklerini gidersinler. CHP iktidarda değil iktidarda olanların muhalefet gibi konuşma hakkı yok" dedi.