CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Merkez Bankası'nın yasasında olmasına rağmen geçen yıl Meclis'e bilgi vermediğini belirterek gereğinin yapılması için TBMM Başkanlığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a başvurdu.

Meclis'in denetim faaliyetlerini yerine getiremediğini, bunu Sayıştay raporlarında gördüklerini ifade eden Sarı, bunun başka bir örneğini de Merkez Bankası'nda yaşadıklarını belirtti.

Para politikaları uygulamalarının şeffaf ve hesap verebilir şekilde yürütülmesi, çağdaş merkez bankacılığının en önemli unsurlarından biri olduğunu söyleyen Sarı, Merkez Bankası Kanunu'na göre, kurumun yılda 2 kez Plan ve Bütçe Komisyonu'nu bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.

Sarı, 2013 yılına kadar Merkez Bankası'nın bilgilendirmeyi düzenli yaptığını, 2013 yılının ilk yarısında sunum gönderdiğini, ikinci yarısında ise komisyona gelmeye bile tenezzül etmediğini ifade ederek, "Bu durum ilgili kanunun ihlali anlamına gelmektedir. Hem Meclis Başkanlığı'na hem üyesi olduğum Plan ve Bütçe Komisyonu'na hem de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bir yazıyla bu durumu ilettim. Kendilerini göreve çağırdım ve gereğinin yapılmasını istedim" diye konuştu.

HSYK ile ilgili soru üzerine Sarı, söz konusu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüklerini ve geri çekilmesini istediklerini ifade etti. Komisyonda yaşanan kavgaya ilişkin de Sarı, görüntülerin toplandığını ve adli makamlara teslim edeceğini söyledi.