Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, dün akşamdan beri internet ortamına düşen son ses kayıtlarıyla çalkalandığını savundu.

Erdemir, bu kayda göre, bir THY yetkilisinin, Başbakan'ın danışmanlarından birisiyle yaptığı konuşmada, onlarca malzeme taşıdığını ve vebal altında olduğunu söylediğini öne sürdü.

Bu kayıttan sonra AFP'nin geçtiği haberde, THY'nin Boko Haram militanlarıyla çatışmaların sürdüğü Nijerya'da bilinmeyen gruplara silah taşıdığı iddialarının yer aldığını belirten Erdemir, Nijerya'da 2002'de kurulan "radikal İslami" örgütün 10 bin kişinin ölümünden sorumlu olduğunu öne sürdü. Erdemir, Boko Haram'ın, ABD tarafından "terör örgütü" listesinde yer almasına rağmen Türkiye tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilmediğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın Boko Haram örgütünün bir eyleminden sonra, çocuklara yönelik acımasızca saldırıyı kınayan bir açıklama yaptığını anımsatan Erdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, bugün yol ayrımındadır. Dışişleri Bakanlığı'nın bu kınaması, Türkiye'nin samimi görüşünü yansıtıyor mu? Yoksa bugün Türkiye, THY yetkilisinin söylediği gibi Boko Haram terör örgütüne ya da Nijerya'daki benzeri silahlı örgütlere yasa dışı yollardan kaçak silah ve mühimmat taşıyan bir devlet mi? Türkiye, bugün Nijerya'daki şiddetin, silah sağlama ve finansman olarak neresinde? Nijerya'ya taşınan bu silah, mühimmat, Nijerya'daki Türk vatandaşları ve yatırımcıları için tehdit oluşturuyor mu? THY, bugün ne yazık ki terör örgütüne destekle, silah kaçakçılığıyla anılmaktadır. THY'nin itibarına büyük darbe vuran bu son gelişmeyle nasıl başa çıkılacak, bu konuda THY'den henüz açıklama gelmedi. THY, bu meseleyi açıklığa kavuşturmalı, Türkiye'nin, THY vasıtasıyla Nijerya'daki farklı yasa dışı gruplara silah ya da mühimmat taşımasına ilişkin iddialar, en ufak bir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde temize çıkarılmalıdır. THY uçaklarına alınmayan bazı gazeteler var. Belli ki THY, uçaklarına yasadışı yollardan silah ve mühimmat alıyor. Bu gazeteler silahtan, mühimmattan daha mı tehlikeli?"

() (FK) (FOTOĞRAFLI)