CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP Genel Merkezi’nin aday göstermediği aday adaylarına Buca’dan, "Üzüntü ve haksızlığa uğrama duygunuzu anlıyorum. Ancak artık niye siyaset yaptığımızı ve daha önceden verdiğiniz aday gösterilenin arkasında durma sözünü hatırlama zamanı geldi" mesajı verdi. Engin, DSP’nin 'Tabela partisine dönüştüğünü', bir başka partinin aday yapamadığı insanlardan umut beklediğini belirterek vatandaş ve partililerin "Döneklere, partisine ihanet edenlere" itibar etmeyeceğini söyledi.
CHP İl Başkanı Ali Engin, CHP Buca İlçe Merkezi’nde Buca Belediye Başkan adayı Levent Piriştina ve aday adayları Ali Rıza Kaya, Mustafa Korkmaz, Öner Osmanoğulları, Aysun Önal Uyar, Remzi Akdemir katıldı. Buca’daki 19 belediye başkan aday adayına teşekkür eden Engin, adayın önseçimle belirlenmeyeceğini herkesin bildiğini söyledi. Tüm aday adaylarının Genel Merkez’in değerlendirmesi ve Parti Meclisi onayıyla adayın belirleneceğini de bildiğini dile getiren Engin, şöyle dedi:
"Tabii bunlar zor kararlar. Zor bir süreç oldu. Bir arkadaşımız aday gösterildi. Geriye dönüp bunları tartışmanın aday adayımıza, partiye, Buca’ya ve siyaset yaptığımız değerlere faydası yok. Önümüze bakmak lazım. Partimizde eleştirdiğimiz, eksik yapılan işler olabilir. Doğrusunu aramaya çalışıyoruz. Umuyorum parti içi demokrasimiz kurumsallaşır da adaylarımız il başkanın, genel başkanın kanaatiyle değil ön seçimle belirlenir. En doğru yöntem budur. Tabii ki bugün itibarıyla bu üye yapımız, demokratik birikim ve kültürümüz şu an için bunu uygulamakta zorluklar yaşıyoruz. Yine de binlerce belediye başkanı içinde 150-200’ü önseçimle belirlendi. Bu başarıldı. Umuyrum önümüzdeki dönemde Türkiye genelinde uygulanır ve tüm partililere “kardeşim genel merkeze gelmeyin. Kararı verecek olan üyelere gidin' denir. Kimse ne il başkanı ne genel başkanın suçlar. Objektif değerlendirme budur. Kimse suçlu aramaz."
Atama yönteminin her zaman subjektif olarak değerlendirilebileceğine dikkat çeken Ali Engin, üye olduğunda öbürünün kızacağını belirterek şöyle dedi:
"Onu yapsanız diğeri kızacaktır. Belki bu hakkı da vardır. Ancak ben artık bu arkadaşların partiye ve Levent Piriştina’ya Buca’da destek olacaklarından kuşkum yok. Üzüntülüler, emekleri var ve haksızlığa uğrama duygusu içindeler Bunun insani bur durum ve doğal. Bunu kabul ediyoruz. Ancak, artık niye siyaset yaptığımız hatırlamamız lazım. Verdiğimiz sözleri hatırlamamız lazım. Aday adayları ile yapılan toplantılarda hemen hemen tüm arkadaşlar kim aday olursa arkasında duracaklarına söz verdiler. Sözlerini yerine getireceklerine inanıyorum, Buca’da 19 arkadaşın Piriştina’ya destek vereceklerine inanıyorum."
DÖNEKLERE, PARTİSİNE İHANET EDENLERE OY VERMEZ
CHP'deki bu durumdan bazı çıkarı olan partiler olduğunu belirten İl Başkanı Engin, DSP’yi eleştirdi. CHP’den aday gösterilmeyen Bedediye Başkanlarının DSP’den aday olmaya hazırlandığı haberlerini değerlendiren Engin, şöyle dedi:
"Artık bir tabela partisine dönüşen rahmetli Bülent Ecevit’in mirasına hiç de uygun olmadan, bir başka partinin aday yapmadığı yapamadığı insanlardan umut bekleyen, tüm siyaset kurgusunu CHP’li aday adayları üzerine kuran siyaset anlayışının başarılı olacağına inanmıyorum. Vatandaşlar ve partililer hiçbir şekilde döneklere, partisine ihanet edenlere itibar etmez. Ben İzmirlilerin oylarını bölmeden CHP’nin referans gösterdiği adaylara oy vereceğine inanıyorum."
Engin, AK Parti’nin İzmir’de yeni bir Bayındır sonucu beklediğine dikkat çekti. 2009 yerel seçimlerinde Bayındır’da ilçe belediye başkan adayının 4 bin, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın 6 bin oy aldığını belirten Engin, "AKP böyle bir beklenti içinde. Kurgusunu CHP örgütleri ve aday adayları üzerine kurmuştu. Bunun hüsranla sonuçlanacağına inanıyorum. Tire ve Bayındır’da tek kale maç yapıyoruz" dedi.
Ali Engin, bazı CHP’lilerin kötü sınav verdiğini, geçmişte söyledikleriyle, 3 gün önce söyledikleriyle bugünkü davranışları arasında çelişki ve tutarsızlıklar bulunduğunu televizyon ekranlarında izlediğini söyledi. Engin, "Umuyorum bu süreç bir an önce toparlanır. İzmirliler de bizden bir an önce sokağa çıkmamızı, çalışmamızı ve 45 gün içinde de İzmir’de yeniden güçlü bir sosyal demokrat iktidarın devamını istiyor” dedi.
"PM’NİN BİR DAHA TOPLANMAMASI GEREKİR"
Engin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bugün, CHP Genel Merkezi’nden gelen çağırıyla Ankara’ya gitmesi ve adaylık kararıyla ilgili disiplin sürecinin nasıl işleyeceği sorularını yanıtladı. Bazı aday adaylarının birkaç gündür Ankara’da olduğunu belirten Engin, şöyle dedi:
"MYK’nın adayları değiştirme yetkisi yok. Adayları PM belirler. PM de bir daha toplanmayacak artık. Toplanmaması gerekir. İstişare için çağırılmış olabilir. Sonuçta arkadaşların bazı itirazları var. Birkaç gün daha müsamaha gösterilebilir. Ama bugünden itibaren park, caddelerde, sosyal medya, medya, parti binalarında partiyi zora sokacak, zarar verecek davranışları, tüzüğün de bize emrettiği şekilde dikkate alacağız. Öyle davranmazsam il başkanı olarak görevi ihmali nedeniyle suç işlemiş olurum. Bugünden itibaren ilçelerden bilgi alıyorum. Resimleri, görüntüleri alacağım. Yarından itibaren gerekirse il yönetim kurulunu toplayarak, her ilçede bazı arkadaşlar disiplin kuruluna sevkedeceğiz. Sonrası kurul’un görevi suç var mı yok mu bakacaklar."
CHP Buca Belediye Başkan adayı Levent Piriştina ise, "Ercan Tatı, 5 yılda güzel,  Buca’da takdir gören işler yaptı. Şimdi bize görev verildi. Aday olmaması desteğinin kaybedileceği anlamına gelmiyor. Bize vereceği katkıyla, süreçten başarılı çıkacağımıza inaniyorum" diye konuştu.