ANTALYA'da CHP İl Başkanı Devrim Kök'ün Ankara'dan önce Muratpaşya ve Konyaaltı'nda belediye başkan adaylarını ilan etmesine karşı 12 belediye başkan aday adayı ayaklandı. Dün gece toplantıda bir araya gelen isimler sabah yayınladıkları bildiride, “İl başkanınca izlenen bu yöntem, dürüstlüğü, erdemli olmayı, parti tüzüğüne ve geleneklerine bağlılığı ilke edinmiş CHP'lilerin bildiği bir yöntem değildir" ifadesine yer verildi.

Antalya'da CHP'nin Muratpaşa ve Konyaaltı belediye başkan aday adayları, CHP İl Başkanı Devrim Kök'ün Parti Meclisi'nden önce davranarak her iki ilçe içinde adayları ilan etmesi nedeniyle bir araya geldi.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Toplantıya Muratpaşa yakasından Ömer Melli, Deniz Filiz, Adnan Yıldız, Konyaaltı cephesinden Ayhan Zor, Bülent Kemal Dolunay, Behiye Koparal, Necati Kök, Ali Kızılateş, Süleyman Özdemir, Orhan Budak ve Dursun Gündoğdu katıldı. Ankara'da olan Muratpaşa aday adayı Murat Bulat ve Konyaaltı aday adayı Mehmet Özbey toplantıya telefonla katılarak desteklediğini ilan etti. Toplantıya İl Başkanı Kök'ün aday ilan ettiği iki başkan Süleyman Evcilmen ve Muhittin Böcek'le birlikte ilçe başkanlığından istifa ederek Konyaaltı'na aday adaylığını açıklayan Şefik Dirgen davet edilmedi.

METİN ÜZERİNDE ÇALIŞILDI

Toplantıda aday adayları sürece ilişkin bir deklarasyon yayınlama kararı aldı. Deklarasyon, ancak bugün öğle saatlerinde tamamlanabildi. Sabah saatlerinde akşamdan hazırlanan metin tekrar değerlendirilmek üzere toplantıya katılan isimlere gönderildi. Düzeltmelerin ardından hazırlanan bildiride CHP'de belediye başkan adaylarını belirlemekle yetkili kurullarının MYK ve PM olduğunun altı çizilerek her iki kurulda da Antalya'yla ilgili karar alınmadığı belirtildi. Hal böyleyken CHP İl Başkanı Devrim Kök'ün Konyaaltı ve Muratpaşa adaylarını ilan etmesinin parti tüzüğüne, CHP geleneklerine ve parti etiğine aykırı olduğunun savunulduğu metinde şu ifadelere yer verildi:

“İl başkanı yaptığı bu açıklama ile tarafsızlığını yitirmiştir. İl başkanımız tarafından yapılan hukuksuz ve taraflı açıklamalar bizleri üzmüş ve rencide etmiştir. Pazar günü partimizin aday katalog çekimlerine halen aday adaylıkları devam eden Konyaaltı ve Muratpaşa belediye başkanlarının da il başkanının inisiyatifiyle açıklanan adaylarla birlikte davet edilerek katılmaları bardağı taşıran son damla olmuştur. İl başkanımızın genel başkanımız, MYK ve PM'ni hiçe sayarak tek karar verici gibi davranmasının hem kamuoyu vicdanında hem de parti tabanında onarılması güç yaralar açması kaçınılmazdır."

CHP İl Başkanı Kök'ün açıklamalarının tek amacının Antalya ve parti kamuoyunu yönlendirmek olarak ilan edildiği deklarasyonda “İl başkanınca izlenen bu yöntem, dürüstlüğü, erdemli olmayı, parti tüzüğüne ve geleneklerine bağlılığı ilke edinmiş CHP'lilerin bildiği bir yöntem de değildir" ifadesine yer verildi.

Devrim Kök'ün açıklamasının ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan bir saygısızlık olarak itham edildiği 12 belediye başkan aday adayı imzalı bildiride, “Genel merkezimizin bu yanlıştan dönme konusunda il başkanlığına gerekli uyarılarda bulunacağını ve gereken önlemleri alacağını zannediyoruz" sözleriyle bitirildi.

ÖMER MELLİ İMZA ATMADI

Toplantıya katılan CHP eski İl Başkanı ve Muratpaşa aday adayı Ömer Melli ise ortak deklarasyonda yer almadı. Melli, toplantıda ortaya çıkan rahatsızlığın isimler üzerine yoğunlaştığını savunarak hareketin içinde yer almadığını söyledi. Melli, kendi rahatsızlığının siyasi gerekçelerinin bulunduğunu söyledi. Aday adayı Melli, belediye başkanlığının kesinlikle bir meslek gibi görülmemesi gerektiğini, ne kadar başarılı olursa olsun 4 dönemin uzun bir süreç olduğunu savunarak, “Bu konular toplantıda hiç gündeme gelmedi" dedi. İl Başkanı Devrim Kök'ün partinin yetkili organlarından önce adayları ilan etmesini diğer aday adayları adına rencide edici bulduğunu ve yanlış olduğunu savunan Melli, “Genel Merkez'in bunun karşısında önlem almaması, engelleyici bir tutum içine girmemesi ayrıca önemlidir" değerlendirmesini yaptı. Ömer Melli, Ankara ile yaptıkları görüşmelerde Muratpaşa ve Konyaaltı'nda adayların belirlenmesi noktasında henüz bir karar oluşmadığını da dile getirdi. (FOTOĞRAFLI)