CHP 36. Olağan Kurultayı bugün saat 10.00'da Ankara Spor Salonu'nda başladı. Genel başkanlık yarışının Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem ince arasında geçmesi bekleniyor. Son sözü 1266 delege söyleyecek.

12:59MUHARREM İNCE RESMEN ADAY OLDU
 CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 166 delegenin imzasıyla chp genel başkan adayı oldu.

12:03İKİ ADAY YETERLİ İMZAYI TOPLAYAMADI
CHP Genel Başkanlığı'na aday olacağı açıklanan Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun adaylık için gerekli imza sayısına ulaşamadığı öğrenildi. Muharrem ince ise aday olabilmek için gerekli imzayı topladı.

11:47KILIÇDAROĞLU'NUN KURULTAY KONUŞMASI
 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda konuşma yaptı:
EN DÜYÜK ÖĞRETMEN MAAŞI 5 BİN 238 LİRANIN ÜSTÜNDE OLACAK: Bütün öğretmenleri toplumun en saygın kişileri haline getireceğiz. Bunun için 'öğretmenler meslek kanunu' çıkaracağız. Devlet memurları kanunundan ayrı tutacağız. Onlar aynı zamanda gelecek kaygısı taşımayacak. En düşük öğretmen aylığı açlık sınırının üstünde olacak. Şu anda Türk-İş'in belirlemesine göre açlık sınırı 5 bin 238 TL. Dolayısıyla en düşük öğretmen aylığı bunun üzerinde olacak. 

HER ÖĞRETMENE 24 KASIM'DA BİR MAAŞ İKRAMİYE VAADİ: 
Her öğretmene 24 Kasım'da birer maaş ikramiye vereceğiz.

İDDİALI YEREL SEÇİM AÇIKLAMASI: Allah'ın izniyle önümüzdeki seçimde Bursa'yı, Balıkesir'i, Manisa'yı, Antalya'yı, Mersin'i, Adana'yı, Ankara'yı ve İstanbul'u alacağız. Bir tarih yazacağız.

TAŞERON İŞÇİ TEPKİSİ: CHP'ye zaman zaman haksız eleştiriler geliyor. 'Efendim, CHP vatandaşın sorunuyla ilgilenmiyor, CHP entellerin partisi' diyorlar. Onların yüzüne gözüne dursun. Senin dünyadan haberin yokken taşeron sorununu bu ülkenin gündemine hangi parti getirdi?"

ORMAN KÖYLÜSÜ EN YOKSUL KESİMDİR: Orman köylüsü... Bu Ankara'daki beyler hangi sorunları yaşadıklarını biliyor mu? Orman köylüsü en yoksul kesimdir. Bunların her birisini hükümet işveren olarak kabul ediyor. Orman köylüsünün sorununa sahip çıkan yine biziz. İnfaz koruma memurlarının derdini de dile getiren biziz. Kimin derdi varsa dergah buradadır. Kimin derdi varsa yanında duracağız. Derdi ile dertleşeceğiz ve sorununu çözeceğiz.

SEN YAKANI TEFECİLERE KAPTIRMIŞSIN: Yurtdışında bir grup tefeciye ödenen faizin miktarı 148 milyar dolardır. Peki içerde?.. İçerde de bir grup sermaye sahibine faizler ödediler: 689 milyar lira. 'Faiz yüksek, faiz yüksek...' İktidar değil misin? 'Faizi düşürelim' demekle faizler düşmez. Sen yakanı tefecilere kaptırmışsın. Sen tefecilere ve faiz lobisine hizmet eden bir anlayıştan geliyorsun. Biz ülkeyi üretim bandına alacağız. Herkesin işi herkesin aşı olacak. Herkes bunu çok iyi bilmeli.

OHAL'İ KALDIRMA VAADİ: OHAL'i kaldıracağız. Vatandaş yatırım yapacak. Rant ekonomisinden vazgeçip üretim ekonomisine döneceğiz. Dolayısıyla ekonomi poltiiaklarını tepeden tırnağa yeniden düzenleyeceğiz.
Üreten Türkyie anlayışı ile hareket edeceğiz. Ürtetim ekonomisinin gereği olarak asgari ücreti tamamen vergi dışına çıkaracağız.

LOZAN ONUR BELGESİDİR: Türkiye'nin sınırları cetvelle çizilmedi. Lozan, verdiğimiz milli kurtuluş savaşının onur belgesidir. O onur belgesini hiç kimseye tartıştırtmayız.

ZEYTİNDALI HAREKATI MESAJI: Yüreğimiz, dualarımız onlarla beraber. Şehitlerimiz, gazilerimiz var. Biz Afrin'de bu ülke için, bayrak için, bizim için, çocuklarımız için mücadele eden Mustafa Kemal'in Mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz

"SURİYE HÜKÜMETİYLE DERHAL TEMASA GEÇİN" ÇAĞRISI: Açık ve net bir çağrıyı hükümete yapıyoruz. Suriye hükümetiyle derhal temasa geçiniz. Suriye hükümeti de Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana biz de Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Eğer Suriye'de toprak bütünlüğü sağlanacaksa, akan kan duracaksa, Suriye devletiyle, hükümetiyle derhal ilişki kurmak gerekiyor.

KÜRT SORUNU VURGUSU: Sorunun çözüm adresi TBMM'dir. Sorun demokrasi ve özgürlük bağlamında çözülmek zorundadır. Kürt sorunu ile terör sorunu arasındaki hassas dengenin belirlenmesi gerekir. Terör örgütleri tarafından saldırıya uğrayan genel başkan olarak açık ve net söylüyorum; adına ne derseniz deyin bu sorunu çözecek olan parti sadece ve sadece CHP'dir. 'İlk dört yıl içinde bu sorunu çözmezsem siyaseti bırakacağım' diye sözüm var.

11:44MHP DE TEMSİLCİ GÖNDERMİYOR
AK Parti'den sonra MHP de CHP 36. Olağan Kurultayı'na temsilci göndermiyor.

11:23YILMAZ BÜYÜKERŞEN DİVAN BAŞKANI
 CHP'lilerin ortak imzasıyla Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen divan başkanı seçildi.

"ADALET" FİLMİ GÖSTERİLDİ: Kurultayda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a gerçekleştirdiği "adalet yürüyüşünü" konu alan "Adalet" filmi gösterildi. Filmin sonunda "Hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı.

11:15KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇILIŞ KONUŞMASI
 Kılıçdaroğlu kurultayın açılış konuşmasını yaptı. Enis Berberoğlu ve Deniz Baykal'ı anan Kılıçdaroğlu, MİT TIR'ları davası üzerinden hükümeti eleştirerek, "Enis Berberoğlu'nun tutuklanma gerekçesi hiçbir belgeye dayanmayan belgeyle içeride. Onu tutuklayanlar şu an içeride. Terör örgütlerinin bildiği nasıl devlet sırrı olur. İstediğiniz kadar baskı kurun. Biz bildiğimiz yoldan asla dönmeyeceğiz. Çünkü biz, Kuvayı Milliyeciyiz" dedi. Açılış konuşması sırasında İstanbul il örgütünce üzerinde Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı bulunan büyük boy bir pankart açıldı.

İNCE VE KILIÇDAROĞLU YAN YANA OTRDU

10:54KILIÇDAROĞLU PARTİLİLERİ SELAMLIYOR
 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona girdi. Hazırlanan platformda yürüyen Kılıçdaroğlu, partilileri selamladı, karanfil dağıttı. Kılıçdaroğlu'na gösterilen ilginin Muharrem İnce'ye göre çok daha fazla olduğu gözlerden kaçmadı. Kılıçdaroğlu ve İnce, yan yana oturdu.

10:37MUHARREM İNCE SALONA GİRDİ
Genel başkan adaylarından Muharrem İnce salona eşiyle birlikte girdi ve partilileri selamladı.

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nın yapılacağı Ankara Spor Salonu'na davetliler gelmeye başladı. Teması "Adalet ve Cesaret " olarak belirlenen kurultayı izlemek için gelenler, yoğun güvenlik önlemleri altında salona alınıyor. 

08:30AK PARTİ'DEN FLAŞ KARAR
AK PARTİ'DEN MİSİLLEME: AK Parti CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'na temsilci göndermeme kararı aldı. AK Parti kaynakları, Atatürk Spor Salonu’nda bugün başlayan 36. Olağan Kurultayı’nı “boykot” kararlarına, CHP’lilerin de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın genel başkan seçildiği kongrelerine temsilci göndermemesini gerekçe gösterdi.

PARTİ MECLİSİ'NDE KIYASIYA YARIŞ: Kulislerin hareketlendiği PM için CHP milletvekillerinin büyük bir kısmının aday olması beklenirken, toplam aday sayısının 500'ü geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle "çarşaf liste"nin tercih edildiği kurultaylarda, 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor. Genel Başkan tarafından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de doğrudan PM'ye giriyor.

BİRLİK TEMALI AFİŞLER:  Kurultay için salon hazırlıkları tamamlanma aşamasına geldi. Ses, ışık ve sahneyle ilgili çalışmaların sürdüğü salonun orta bölümüne bin 266 delegenin oturması için yer ayrıldı.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, CHP'nin bugüne kadarki genel başkanlarının fotoğraflarının asıldığı salonda, partililere Türk bayrağı ve parti flamaları dağıtılıyor. Ağırlıklı olarak mavi rengin kullanılacağı kurultay salonunda, "Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz" şeklinde afişler asıldı.

Öte yandan kurultayı yaklaşık bin 200 basın mensubunun izlemesi bekleniyor. Basın mensuplarının çalışması için geniş bir yer ayıran CHP, kullanılacak teknik ekipman için de her türlü altyapıyı hazırladı.

Kurultaya, sanatçılardan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, büyükelçilerden eski siyasilere kadar 10 binin üzerinde kişi davet edildi.

Kurultayda, engelliler de unutulmadı. Kurultayda konuşmalar, işitme engelliler için işaret diline çevrilecek. Kurultay alanında yaklaşık 600 polis, 200 özel güvenlik görevlisi ve 200 partili güvenlik amacıyla görev aldı.

YÜZDE 10 DELEGENİN İMZASI GEREKİYOR: CHP'de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıklamıştı.

KILIÇDAROĞLU'NA KARŞI EN KUVVETLİ ADAY MUHARREM İNCE: Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10'unun imzasını alması gerekiyor. Buna göre aday adaylarının 126 delegenin imzasıyla başkanlığa aday olabilecek. Aday adayları arasında bu rakama Kılıçdaroğlu dışında sadece Muharrem İnce'nin ulaşması bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU 2010'DA SEÇİLMİŞTİ: Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçilmişti.

Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014'te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016'da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.

Bir sürpriz yaşanmazsa seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu'nun hem PM'de hem de MYK'da önemli oranda değişikliğe gitmesi bekleniyor.