Eski TBMM Başkanı ve Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yeni Anayasa yapılması gerektiğine vurgu yapan Çiçek, "Yeni Anayasa yapmak zorundayız. Bu araba ile Türkiye yoluna devam edemez. Direksiyondaki kişiye bakarak bunu şunu isteriz demek olmaz. 2011'deki yöntem ile Anayasa hazırlamak mümkün değil. Her maddede 4 parti uzlaşsın diye beklersek bu olmaz. Türkiye zaman kaybeder" dedi.

Eski TBMM Başkanı ve Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Haber Türk'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yeni Anayasa için birden fazla seçeneğe değinen Çiçek, "Yeni Anayasa konusunda 4 parti uzlaşamayacak. O zaman ne yapacağız? Ya bunu Anayasa dışına çıkaracağız kanun ile düzenleyeceğiz. Ya da nitelikli çoğunluk veya başka bir şey. 2 veya 4 parti olabilir. Belli konularda anlaşmak kaydıyla. Birden fazla seçenek devreye konulabilir anayasa için" ifadelerini kullandı.

"2011'DEKİ YÖNTEM İLE ANAYASA HAZIRLAMAK MÜMKÜN DEĞİL BU ARABA İLE TÜRKİYE YOLUNA DEVAM EDEMEZ"

Çiçek, "Yeni Anayasa yapmak zorundayız. Bu araba ile Türkiye yoluna devam edemez. 2011'deki yöntem ile Anayasa hazırlamak mümkün değil. Her maddede 4 parti uzlaşsın diye beklersek bu olmaz. Türkiye zaman kaybeder" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ TÜRKİYE GÜNDEMİNE İLK GETİREN TURGUT ÖZAL'DI"

Çiçek, "Başkanlık sistemini Türkiye gündemine ilk getiren Turgut Özal'dı. Bu sistemlerin kapağının açılıp içine bakılması lazım" dedi. 

"SOL PARTİLER GENELDE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEMEZ"

Çiçek, "Bir şey bugüne kadar hiç konuşulmadı. 1 Kasım seçimlerini ele aldığımızda partiler düşünüyor bu oylara göre ben yürütme organında olamayacağım. Parlamenter sistem olsa benim kıyıda köşede olmam mümkün. Sol partiler genelde başkanlık sistemini istemez. Ben hükümette olamayacağım diye düşünüyorlar" diye konuştu.

"DİREKSİYONDAKİ KİŞİYE BAKARAK BUNU ŞUNU İSTERİZ DEMEK OLMAZ"

Dünyadaki parlamenter sistem, yarı başkanlık sistem ve başkanlık sistemlerine değinen Çiçek, "50 yıl da tartışsak bir yere varamayız. Bilgi sahibi olmak gerekir. Kopya kâğıdı gibi tek tip bir elbise yok. Denge ve denetim önemli. Direksiyondaki kişiye bakarak bunu, şunu isteriz demek olmaz. Karanlığa kurşun sıkıyoruz. Önyargılarımızı bir kenara bırakmamız lazım. İlkel açıklamalar" ifadelerini kullandı.

Yeni dönemde hangi pozisyonda olacağına ilişkin bir soruya Çiçek, "Bu benim karar vereceğim bir şey değil. Kadere inanırız" dedi.