KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, çözüm sürecinin 'öldüğü' görüşünü savunarak, "Barış süreci öldü ama biz ona yeniden can vermek istiyoruz" dedi.
İsveç'te günlük olarak yayımlanan 'Dagens Nyheter' gazetesine yayımlanan açıklamalarında KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'nin çözüm sürecinde müzakerelerin başlaması için baskı yapacaklarını umduğunu söyledi. Cemil Bayık, müzakerelerin başlayabilmesi için Abdullah Öcalan'ın şartlarının düzeltilmesi, Kürtlerin haklarının anayasal garanti altına alınması ve Terörle Mücadele Kanununun kaldırılması gerektiğini öne sürdü. Sürecin sonuca ulaşması için kesin tarih belirlenmediğini anlatan Bayık, "Ama hükümet sorunu sürüncemede bırakmamalı. Onlar bir zaman planlamasıyla gelmek zorunda. Ancak, Ankara bu konuda istekli değil. Bizim güçlerimizin çekildikleri bölgelere Türk askerleri yerleşti ve hala gösterileri şiddet ile bastırıyorlar" dedi.
Cemil Bayık, 1970 yıllarda kurulan PKK'nın kendisini Marksist-Leninist olarak tanımladığını ve bağımsız bir Kürdistan'ın kurulması için mücadele ettiğini hatırlatarak, "Günümüzdeki PKK farklı. Artık bağımsız bir Kürdistan değil, demokratik konfederasyon ve özerklik istiyoruz. Tıpkı diğer kültürler gibi Kürt kültürü de özgür bir biçimde gelişebilmeli" diye konuştu.
Cemil Bayık, sınır dışına çekilen PKK'lıların oranının söylendiği gibi yüzde 20 değil, daha fazla olduğunu ileri sürdü.