Bakan Çavuşoğlu, 8. Büyükelçiler Konferansı'nın kapanış toplantısında konuştu. 34 oturum düzenlediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, insani sorunlar ve çözüm yollarını değerlendirdikleri söyledi. Çavuşoğlu, toplantılara dört başbakan yardımcısının ve 8 bakanın katıldığını kaydederek, Norveç, Şili, Kenya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktardı.
İstanbul'daki canlı bombalı saldırı ile ilgili olarak da Bakan Çavuşoğlu, "7 kişi gözaltında. Soruşturma bütün boyutlarıyla devam ediyor. Terör saldırısının DAEŞ tarafından yapıldığı bilgisi geldikten sonra Türkiye’den yapılan atışlarla 200’den fazla DAEŞ unsuru öldürüldü. DAEŞ ile yoğun ve aktif mücadelemiz devam edecek. DAEŞ, Türkiye’ye doğrudan tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
Akademisyenlere yönelik başlatılan gözaltılar ile ilgili olarak Çavuşoğlu, kendisine bir akademisyenin destek amaçlı imza attığını belirten bir telefon mesajı attığını ve kendisinin de “Bugüne kadar ölen bebekler ve şehitler için dayanışma gösterdiniz mi?” şeklinde mesaj attığını kaydetti. Çavuşoğlu, şunları dedi:
"Dünyanın neresinde teröre destek vermek, terör örgütüyle dayanışma içinde olmak ifade özgürlüğüdür? PKK bugün Avrupa'nın, Amerika'nın terör listesinde. Sırf aydın görünmek için ben bu tür dayanışmayı kabul etmiyorum, bunu da özgürlük olarak görmüyorum. Türkiye terörden bu kadar çekerken, bu kadar şehit verirken, terör örgütüne destek veren kişilerle terör faaliyetini gerçekleştirenler atasında fark yoktur. Teröre mali destek veren de aynıdır, siyasi destek veren de aynıdır. Hassas dönemden geçiyoruz. Biz nasıl Güneydoğu’da Kürt vatandaşlarımızla PKK’lı teröristler arasında ayrım yapıyorsak, teröre destek verenler de bu ayrımı çok iyi yapmalıdır. Şunu söyleseler tamam; ‘Operasyonlar yapılırken insan haklarına riayet edilsin ve sivil insanlar etkilenmesin. Bir an önce eski günlere dönülsün’ deseler, bende altına imza atarım. Terör örgütünü doğrudan destekleyenler ile şehir içindeki çukur kazan, insanların hayatını zindan edenlere destek veren, insanları haraca bağlayanlara, terör örgütlerine yönelik operasyon yapıldığında bunu katliam olarak nitelendirmek apaçık destektir. Bırakın terör örgütleri istediğini yapsın, dokunmayın. Bunun adı aydınlık olmamalıdır."