Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile yaptıkları görüşmede Suriye ve Irak'taki durumu ele aldıklarını belirterek, "PYD ve YPG'nin güvenilir olmadığını ve en son amacının da ne olduğunu gördüğümüzü, yani kendi kantonunu oluşturmak için mücadele ettiğini, güvenilir ortak olmadığını, PKK'dan hiçbir farkının olmadığını söyledik." dedi.

Washington’da temaslarda bulunan Çavuşoğlu, TRT Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde İran’ın Batı ile yaptığı nükleer anlaşmanın gündeme geleceğini ifade eden Çavuşoğlu, bu anlaşmanın çok önemli olduğunu ve uygulanmasının yakından takip edildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin de başından beri çaba sarf ettiği bu süreci desteklediğini dile getirerek, “Ama nükleer program sadece İran’la ilgili değil.” diye konuştu.

Dolayısıyla potansiyel risklerin halen devam ettiğini ve bu konuların zirvede gündeme geleceğini söyleyen Çavuşoğlu, zirvede dünyanın birinci gündem maddesi olan terörizmin de ele alınacağını vurguladı.

"AVRUPA'DA CİDDİ BİR TEREDDÜT VAR"

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Terörle mücadelede daha kararlı olmak, terörün tanımını iyi yapmak lazım. Terör sadece Ankara, İstanbul, Brüksel, Pakistan’ı vurmuyor, uluslararası önemli zirvelerin de gündemini işgal ediyor. Bu da terörle mücadelede yeterince başarılı olmadığımızı gösteriyor. Terörle ilgili bir tanımın kabul edilmesi lazım. Teröre karşı dayanışmada da ayrımcılık yapmamak lazım. Terörle mücadelede kararlı olmak ve işbirliği yapmak lazım. Terörün birçok boyutu var. Hukuki süreçleri de çok iyi işletmek gerekiyor. Terörle mücadelede gerekli önlemleri alma konusunda Avrupa ülkelerinde ciddi bir tereddüt var. İşbirliği konusunda da kararlılık yok.”

"AVRUPA 2. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNE DÖNEBİLİR"

Avrupa’da İslamofobinin azalmadığının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, bu eğilimin devam ettiğini, Avrupa Parlamentosu’ndaki ırkçı sandalye sayısının artışından görmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, ılımlı partilerin bile bu konuda zaafiyet gösterdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama bizi endişeye sürükleyen, bu illetin özgürlükler ülkesi Amerika’ya da sıçraması. Bugün görüşmelerimizde bunu gündeme getirdik. Maalesef artan ırkçılık, yabancı karşıtlığı, antisemitizm, göçmen karşıtlığı gibi akımlarla terörizm birbirini tetikliyor. Her zamankinden daha da güçlü bir duruş sergilememiz lazım. Avrupa’yı birleştiren değerlerin aşınmaya başlandığını görüyoruz. Bunun önüne geçmemiz lazım, aksi takdirde, özellikle Avrupa, 2. Dünya Savaşı öncesi atmosfere dönebilir. O nedenle İslamofobi ve tüm ayrımcılık ve ırkçılığa karşı hep birlikte mücadele etmemiz lazım. Özellikle dini liderlerin de bu konuda sorumluluk alması lazım.”

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile yaptıkları görüşmede Suriye ve Irak'taki durumu ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, görüşmede bu ülkelerin DAEŞ terör örgütünden temizlenebilmesi için güvenilir ortaklarla çalışılması gerektiğini vurguladıklarını söyledi.

"YPG'NIN PKK'DAN HİÇBİR FARKININ OLMADIĞINI SÖYLEDİK"

Çavuşoğlu, "PYD ve YPG'nin güvenilir olmadığını ve en son amacının da ne olduğunu gördüğümüzü, yani kendi kantonunu oluşturmak için mücadele ettiğini, güvenilir ortak olmadığını, PKK'dan hiçbir farkının olmadığını söyledik." diye konuştu.