CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanlığı için 'Çatı aday' olarak açıkladığı İslam Konferansı Örgütü'nde (İKÖ) 9 yıl genel sekreterlik yapan Ekmeleddin İhsanoğlu, İzmir'in iş ve siyaset çevrelerinde şaşkınlık yarattı. İhsanoğlu'nun barışçı, uzlaşıcı ve entellektüel kimliği kentte takdir gördü. AK Parti, ismin paralel yapının projesi olduğunu öne sürdü.
İzmir'deki kanaat önderleri ve siyasilerin görüşleri şöyle;
* Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Ender Yorgancılar: Ekmeleddin Bey'i tanıyorum. İKÖ Genel Sekreteri iken ziyaret etmiştik. Çok düzgün biri.
* Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Güçlü: Ekmeleddin Bey özellikle uluslararası alanda bilgili, tecrübeli biri. Uzlaştırıcı bir kimliğe sahip. Yaptığı işle uzlaşı sağlayacak noktadaydı. Siyaset barışçı, uzlaşıcı bir söyleme ihtiyaç gösteriyor. Umarım adaylığı bu sürece yardımcı olur.
* Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü: Beklenmedik bir isim. Ne düşündüler de aday gösterdiler bilmiyorum. Bu işi yapabileceği konusunda çok kanaat sahibi değilim. Bana göre daha doğru isimler olabilirdi. Türkiye'yi daha iyi temsil edebilecek biri olabilirdi.
* Ege ve Batıakdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Mustafa Özkara: Cumhurbaşkanlığı seçimi için muhalefet başından beri ortak aday tavrı sergilemişti. Ekmeleddin Bey'i yakından tanımıyorum ve İslam Konferansı Örgütü'nün başında görev alan, uluslararası tecrübesi olan biri. İslam ve Ortadoğu ülkeleriyle yakın ilişkileri var. Ekmeleddin Bey muhafazar kimliği ön planda olan biri. CHP'nin parti içinden çıkan bir aday değil. Bu yönüyle CHP kendi içinde çatışma yaşayabilir.
"PARALEL YAPININ PROJESİ"
* AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık: Paralel yapının projesiydi, hayata geçirmişler. AK Parti'de çok karşılığı olan bir isim değil.
* CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel: İhsanoğlu'nun adını ilk kez 10 gün önce konuştuk. Çatı adaydır. Çatı adayda zaten partili olamazdı. Herhangi bir partiyi temsil eden bir aday değil, tüm Türkiye'yi kucaklayabilecek bir aday. Bizden farklı düşünen kesimleri de rahatsız etmeyecek herkesin cumhurbaşkanı olabilecek bir aday. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ağır şaibe altında olması, hakkında çok ciddi yolsuzluk iddialarının bulunması, otoriter ve totoriter bir yaklaşım içinde olması Türkiye'de herkesi Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmemesi için biraya getirdi. Öyle olunca da çok yaygın bir çatı aday talebi vardı. O istek doğrultusunda belirlendi.
"GERÇEK BİR ENTELLEKTÜEL"
* İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay: Ekmeleddin Bey, çok iyi eğitim görmüş hem ülkemizin kültürüne ve tarihine son derece vakıf hem de uluslararası alanda hocalık ve üst düzey yöneticilik yapmış değerli bir bilim insanıdır. Gerçek bir entelektüeldir. Muhalefet partilerinin böyle bir ismi cumhurbaşkanlığı için önermiş olmasını, partici bakış açılarının üstünde son derece önemli bir devlet adamlığı değerlendirmesi olarak görüyorum ve kutluyorum. Umuyorum ki ismi kamuoyunda yaygınlaştıkça öteki bütün partilerin tabanlarından sivil toplumdan farklı çevrelerden ilgi görecektir ve destek bulacaktır. İhsanoğlu'nun adaylığı cumhurbaşkanlığı yarışına kalite getirecektir. Seçilmesi halinde de ülkemizi içeride hukuk devleti temelinde barış ve kardeşliğe dışarda da engin deneyimleriyle daha da büyük bir saygınlığa kavuşturacağını umuyorum. İçten başarılar diliyorum.

FOTOĞRAFLI