İHSANOĞLU: ŞOFÖRLER NİYE KAÇIRILDI BU DÜŞÜNDÜRÜCÜ
IŞİD'in serbest bıraktığı TIR şoförleri ile ilgili olarak Ekmelettin İhsanoğlu, "Şoförler bırakıldı çok mutluyum. Kimse Türkiye'nin gazabına maruz kalmak istemez. Ama bunu bilmeleri lazım. Ben bunların serbest bırakılacağını biliyordum. Ama niye kaçırıldılar? Bu düşündürücü" dedi.
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNİ DÜZENLEYEN KANUN HAYRET VERİCİ
Türkiye'de değişim isteyenlerin desteğinin artacağını belirten Ekmelettin İhsanoğlu, "Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen kanunu okudukça insan hayretler içerisinde kalıyor. Devlet size yardım etmiyor, partilerden destek alma şansınız yok. Bağışlar konusunda sınırlar var. Niçin, nasıl yapıldığı konusunda bir takım spekülasyonlar var, ama ben bu konulara girmiyorum. Bu adaylık arkasında sosyolojik bir talep var. İnsanlar huzura doğru bir değişim istiyor. Türk Devleti'nin itibarının yükselmesi, yücelmesi için değişim istiyor. Bu değişimi isteyen millet desteğini esirgemeyecek diye inanıyorum" açıklamasında bulundu.
10 TEMMUZ'DAN SONRA BEN EMİNİM Kİ BU MİLLET BU DAVAYA BÜYÜK DESTEK VERECEK
10 Temmuz'dan sonra halkın desteğinin artacağına inandığını belirten İhsanoğlu şunları söyledi: "10 Temmuz'dan sonra ben eminim ki bu millet bu davaya büyük destek verecek. Gönüllü ve kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bizim milletimiz, mağdur olana yardım ediyor. Bu sistemde biraz mağduriyet yaratılmıştır. Başaracağımıza inanıyorum. Halkın desteğini görüyorum." 
DİNDAR BİR AİLENİN OĞLUYUM
Dindar bir aileden glediğini söyleyen İhsanoğlu, "Ben kendime yafta koymak istemiyorum, ama dindar bir ailenin oğluyum. Annem çok dindar bir kadındır. Ama ben aynı zamanda sosyal ve bazı kültür değerlere karşı muhafazakar bir anlayışa sahibim. Bir İngiliz muhafazakarı nasıl kendi değerlerini taşıyorsa biz de öyle taşımalıyız" dedi. BEN DÜNYAYA AÇILAN BİR İNSANIM
Eğitimine ilişkin de bilgi veren Ekmelettin İhsanoğlu, "Aynı zamanda fen tahsili almış biri olarak aklın ve bilimin önemini bilen, Arap ve Batı edebiyatını çok iyi bilen bir insanım. Ve ben dünyaya açılan bir insanım. Gerek akademik, gerek diplomatik kariyerimde bunu kanıtlamış bir insanım. Şimdi de devletimin zirvesinde bu hizmetleri yerine getirmek istiyorum. Bu hareket kimseye karşı değil. İktidar değişikliğine yol açacak bir seçim değildir. Mevcut adaylar arasında en uygun adayın seçilmesi için yapılan bir seçimdir. Halk huzurlu, güvenli bir değişim istiyor ben bunun için aday oldum" açıklamasında bulundu.
ADAYLIĞIM AK PARTİ'YE KARŞI BİR HEDEF DEĞİLDİR
İslam İşbirliği Teşkilatı görevine ilişkin olarak İhsanoğlu, "Şüphesiz ki ben Ak Parti hükümetinin teklifi ile yaptım. Benim hiçbir meselem yoktur. Adaylığım Ak Parti'ye karşı bir hedef değildir" ifadesini kullandı.
ATATÜRK'Ü İNKAR ETMEK TÜRK TARİHİNİ İNKAR ETMEKTİR
Atatürk ile değerlendirmelerde bulunan İhsanoğlu, "Atatürk'ü inkar etmek Türk tarihini inkar etmektir" dedi.
BİZ BARIŞ OLSUN İSTİYORUZ
Çözüm sürecine ilişkin olarak İhsanoğlu şunları söyledi: "Çözümden yana olmayan insan, savaştan yanadır. Barıştan yana olmayan insan ölümden yana. Biz barış olsun istiyoruz. Bu yaranın kapanmasını istiyoruz. Bizim burada hatalarımız var. Bu bizim genlerimize işlemiş Osmanlı'dan yana. Biz bir çok sorunu sopa, falaka ile halletmeye çalışıyoruz. Hala böyle olunca insanlar her zaman baş eğmiyor, isyan ediyor. O zaman da çatışma oluyor. Elbette bu süreç belli bir mahremiyet içerisinde yapılmalı. Fakat belli bir noktadan sonra Parlamento'yu dahil etmek gerekiyor."
TÜRKİYE ORTADOĞU POLİTİKASINDA TARAF OLMAMALI
Türkiye'nin, Ortadoğu politikasında taraf tutmaması gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, "Türkiye taraf tutmamalı. Tarafları buluşturan, arabuluculuk yapan bir konumda olmalı. Suriye, Irak ile olan sınırlarımız kapanmış durumda. Bütün Arabistan'a olan ticaretimiz büyük ölçüde zarar gördü gidecek kapı kalmadı" açıklamasında bulundu.
BEN ŞOFÖRLERİN SERBEST BIRAKILACAĞINI BİLİYORDUM
IŞİD'in serbest bıraktığı tır şoförleri ile ilgili olarak İhsanoğlu, "Şoförler bırakıldı çok mutluyum. Kimse Türkiye'nin gazabına maruz kalmak istemez. Ama bunu bilmeleri lazım. Ben bunların serbest bırakılacağını biliyordum. Ama niye kaçırıldılar? Bu düşündürücü" dedi. 
BEN SİSİ'Yİ TEBRİK ETMEDİM MESAJ GÖNDERMEDİM
Mısır'daki darbeye ilişkin İhsanoğlu, "Ben darbe olmadan 4-5 gün önce Kahire'deydim. Ben darbenin ayak seslerini duydum. Oradaki arkadaşlarla konuştum. Ben Sisi'yi tebrik etmedim mesaj göndermedim. Sisi ile de başka türlü ulu orta konuşamazdım. Ben toplantı yapma yetkisine sahip değilim. O toplantı talebi üye devletlerden gelir. Üye devletlerden gelmedi, ben teklif ettim. Malezya'dan geldi, sonra da geri çekti. Ben burada, dışişleri bakanı ve başbakanımız aradı. Durumu izah ettim. Sonunda onların da aldığı karar, toplantıya davet etmemek. Ben her zaman darbenin karşında durdum" ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ARAMAK İÇİN MURSİ VE SİSİ ARASINDA ARABULUCUK TEKLİF ETTİM
Arabuluculuk teklif ettiğini söyleyen Ekmelettin İhsanoğlu, "Ben Mısır'da darbeden sonra arabuluculuk teklif ettim. Mursi ve Sisi arasında çözüm aramak için. İki taraf ikna edilseydi. Bu kanlar dökülmezdi" dedi.
KADIN TOPLUMUN YARISIDIR
Başbakan Erdoğan ile bir televizyon programında bir araya gelerek gündemi değerlendirme fikrine de sıcak baktığını söyleyen İhsanoğlu, "Kadın toplumun yarısıdır. Bunu farklı görmek, toplumun yarısını ihmal etmektir" diye konuştu.