İHSANOĞLU: ASKERLİĞİMİ YAPTIĞIM HALDE YAPMADI DEDİLER
Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, askerlik yapmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, "Askerliğimi yaptım. Yapmadı dediler. Bornova'da Topçu Tugayı'nda askerliğimi yaptım. İnanmayanalar için asker arkadaşlarım hala hayatta" dedi.
TÜRK VATANDAŞLIĞI DIŞINDA HİÇBİR VATANDAŞLIĞA SAHİP OLMADIM
Uzun yıllar Mısır'da olmasına ilişkin İhsanoğlu, "İki Türk'ün bir evladı olarak doğdum. Hayatım boyunca Türk vatandaşlığı dışında hiçbir vatandaşlığa sahip olmadım. Mısır'da bulunduğumuzda kaydığımız konsolosluktaydı. Askerliğimiz tahsil boyunca tecilli konsolosluk vasıtasıyla yapıldı. Kaydım Yozgat'taydı. Bunların hepsi ben orada çok büyük hizmetler yaptım iftihar ederim" açıklamasında bulundu.
BABAM MISIR VATANDAŞI OLMADIĞI İÇİN, VEFATINDA 61'DE BİZE EMEKLİ MAAŞI BAĞLANMADI
Tahsini bitirdikten sonra Türkiye'ye döndüğünü söyleyen İhsanoğlu, "Orada talebe iken, babam Mısır vatandaşı olmadığı için, vefatında 61'de bize emekli maaşı bağlanmadı. Mecburen çalışmak zorunda kaldım. Bu durum bana büyük bir kültür sağladı. Bu süreçte, Türk Edebiyatı ile ilgili iki kitap yazdım. Tahsilimi bitirdikten sonra annem ile birlikte döndük" dedi.
ASKERLİĞİMİ BORNOVA'DA TOPÇU TUGAYI'NDA YAPTIM
Askerlik yapmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen İhsanoğlu şunları söyledi: "Askerliğimi yaptım, yapmadı dediler. Bornova'da Topçu Tugayı'nda askerliğimi yaptım. İnanmayanalar için, asker arkadaşlarım hala hayatta."
BU ARAP DİKTATÖRLERİN SONBAHARI İDİ
Mısır'ın başarılı rasyonel bir demokrasi tecrübesi yaşamadığını söyleyen Ekmelettin İhsanoğlu, "Ortadoğu'nun bugünkü haritası, tam 100 yıl önce çizildi. Osmanlı Devleti'nin rahminden prematüre çıkan devletler. Sınırlar cetvellerle çizildi. Ancak Tanzimat ile başlayan bir süreçle bir noktaya geldi. Daha sonra askeri darbeler... Hiçbir zaman demokratik rejim rahat bir modernleşme, insan hak ve hürriyetleri üzerine bir anayasa nizamı olmadı. Bu böyle devam edemezdi, bir yerde patlayacaktı. Buna Arap baharı demek yanlıştır. Bu Arap diktatörlerin sonbaharı idi. Arap baharının gelmesi için demokrasinin çok uzun yolu var. Şimdi kimse Arap baharı demiyor. Bunun adı Arap diktatörlerin sonbaharı. Şimdi nereye gidiyoruz: Şiddet, terörizm, mezhepçilik dincilik üzerine siyasi tahribat yapılıyor ve harita, çatlıyor. Irak 3'e bölündü" diye konuştu.