SAMSUN Büyükşehir Belediye Başkanı ve 4'ncü kez Ak Parti adayı olan Yusuf Ziya Yılmaz, sel riskinin dünyanın her şehrinde var olduğunu belirterek, "Bu aşırı betonlaşmadan kaynaklanıyor" dedi. Dünyaya futbol özlüğüyle bakıldığını ve bunun doğru olmadığını da belirten Başkan Yılmaz, "Futbol, Türkiye'ye çok bedel ödeten bir spor" diye konuştu.
Daha önce bir kez Anavatan Partisi'nden iki kez de Ak Parti tarafından başkan seçilen ve Mart 2014'te 4'ncü kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen mevcut başkan Yusuf Ziya Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Samsun'un geçen yıl yaşadığı sel felekatinden, spora, belediyecilik anlayışından yapılan hizmetlere kadar bir çok konuya değinen Başkan Yılmaz, insanları sevdiğini söyleyerek, "İnsan merkezleri baktığınız zaman insana dokunan insanın gözününü içine bakan insana değer verdiğinizi karşısınızdaki insana hissettirdiğiniz an herşey bitiyor diye düşünüyorum. Ben belki bunu başarıyorum. Ben başkasından daha zeki olmayabilirim, özel yeteneklerim olmayabilir. Ben acaba hangi yeteneğimi kullanıyorum diye kendi kendime sorduğumda, ben insanları seviyorum, mümkün mertebe kimseyi ötekileştirmemeye gayret ediyorum. Benim siyasi bakış açım dışındaki insanları da 'bizi dışlamıyor dedirtmeye' çaba gösteriyorum" dedi.
FUTBOL, TÜRKİYE'YE ÇOK BEDEL ÖDETTİ
Bir dönem Samsunspor'da başkanlık yaptığını söyleyen Yusuf Ziya Yılmaz, kulübe mesafeli durduğu yönündeki soruları da cevaplayarak şunları söyledi: "Yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle ben bu işe mesafeli durmaya çalıştım. Hala mesafeli değilim. Futbol belki seyredilmesi güzel bir spor, ama Türkiyeye çok bedel ödeten bir spor. Futbola harcağımız enerji kadar, kaynak kadar diğer bedensel ve ferdi sporlara kaynak ayırabilseydik, Türkiye bugün bir çok olimpiyatlarda çok daha fazla iyi sonuçlar alabilirdi. Herşey futbol demek değil. Herşeyin merkezine futbolu koyup dünyaya futbol gözlüğüyle bakmakda doğru değil. Bu işe çok fazla kaynak kullanılıyor, para harcanıyor. Son 10 sene içinde Samsun'da bu kulübe yılda harcanan parayı 20-30 milyon dolardan alsanız, 200-300 milyon dolar Samsunspor'a para harcanıyor. Bu parayla Samsun'da 4 tane 5 yıldızlı otel yaparsanız, bir çok turizm ve sağlık alt yapısını iyileştirirsiniz."
Samsunspor'a yardımcı olacağını dile getiren Yusuf Ziya Yılmaz, geçmişte Samsunspor'a yardım toplama konusunda, insanlara baskı yapmakla ilgili ciddi boyutta kendisinin de dahil olmak üzere belediye bürokratlarının bir sorguya tabi tutulduğunu ve bu durumun kendilerini incilttiğini ifade etti.
Estetik bir belediyecilik anlayışına önem vereceklerini dile getiren Yusuf Ziya Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada belediyecilik 2000'li yıllarda kalkınmacı belediyecilikten hem kalkınmacı hem de estetik ve kimlikli şehirler yapmaya dönük bir sürece girdi. Estetik daha önem kazanmaya başladı. Mimari, yeşil, doğa, insan ilişkisi, engelliler daha önem kazanmaya başladı. Artık farklı bir dünyaya doğru bir sürece girdik. Çünkü estetik konusunda çok başarısızız. Şehirlerimiz çok çirkin, inanılmaz kötü. Bu tarif edilmez orandaki kötülükten önümüzdeki yıllarda mutlaka şehirlerimizi kurtarmalıyız. Hiçbir şey yapmayıp binaların cephelerini düzeltip estetik olarak gözümüzü rahatsız etmeyecek donanıma onları çevirmemiz lazım. TOKİ'nin yaptığı kentsel dönüşümdeki binalar güzel değil, başarısız o konuda. Ancak son 6-7 senede 600-650 bin konut üretildi, bunları da üretmek zorundaydık."
ŞEHİRLER HIZLA BETONLAŞIYOR
Geçen yıl Canik İlçesi'nde yaşanan ve 14 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketine de değinen ve bu konuda özeleştiri yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bir kişi geliyor size bir dere yatağında olan arsasını imara açmanız için baskı yapıyor. Belediye başkanı ve meclisi de 'ben ne yapayım da yapayım şuraya, dere yataklarını bina doldurayım' diye çaba göstermiyorki. Onu isteyen kim. Onu isteyen de halkımız. İmar izni veren de 'ya olmaz belki birşey' diyor. Buna direnmenin gerektiğini, başınıza bu olumsuzlukların her gelişinden sonra biraz daha anlıyorsunuz. Verdiğimiz için pişnamım. Böyle bir şey olur mu? Yani yapılmaması gereken şeyi yapıyoruz. Özellikle ilçe belediyelerimiz bu imarları veriyor" dedi.
Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Şehirler hızla betonlaşıyor. Dünyanın her şehrinde bir aşırı yağmurdan sonra olan taşkınların da büyük oranda aşırı derecede betonlaşmadan ötürü olduğunu kabul etmemiz lazım. Yeşil alan kalmıyorki. Betona düşen yağmur suyu nereye gidecek, bir şekilde katlanarak, artan debide bir yerleri basıyor. Özellikle bodrum katların imara açılması, oralarda dar gelirli insanların oturmak zorunda kalması. Bu yaşadıklarımızdan sonra kesinlikle artık bodrum katlarınının imara açılmasını imar yönetmelikleri çıkararak durdurduk. Mevcutlar içinde tedbir aldık. Olası bir sel durumunda Samsun büyük oranda yüzde 75 oranda hazır. Bu konuda topyekün bilinci değiştirmemiz lazım. Bir eğitim olayının olduğunu kabul etmemiz lazım."