BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözlerini değerlendirerek; "Sitemlerinde haklı olabilir. Partim adına şundan eminim; Biz elimizden gelen bütün gayreti gösterdik. İki senenin sonunda havanda su dövme niyetimiz yok" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile olan görüşmesine ilişkin TRT Haber'e konuk olarak gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile olan görüşmenin verimli ve olumlu geçtiğini belirten, Arınç, "Fevkalade olumlu verimli oldu. Sayın Biden, Türkiye dostu, iyi bir siyasetçi, güçlü bir insan. Bölgemizde yaşanan olaylara özel olarak vakıf. Değerli bir siyasetçi. Onun tahlilleri benim için de çok uyarıcı oldu. Kıbrıs, Irak, Suriye ve Mısır'a kadar geniş bir coğrafyada yaşananları beraberce görüşme imkanımız oldu" dedi.
ÇİN'E VERİLEN İHALE TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARINA UYGUN
Uzun menzilli füze ihalesini Çin'in kazanmasının gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Gündeme gelmedi. Türkiye'nin tercihine herhangi bir itirazları yok. Sadece NATO ittifakı içerisinde bu ittifakın bir gereği olarak iyi bir entegrasyon yapılabilecek bir savunma sisteminin daha uygun olduğunu ifade etmişlerdi. Biz onlara karşı da söylüyoruz. Çin'e verilen ihale Türkiye'nin çıkarlarına uygun olduğu için verilmiştir" diye konuştu. Görüşmede çözüm sürecinin de ele alındığını söyleyen Arınç, "Çözüm sürecini destekliyorlar" dedi.
BARZANİ'NİN TÜRKİYE GELMESİNDEN NEDEN GOCUNUYORLAR?
Barış ve Demokrasi Partisi tarafından, Barzani'nin Diyarbakır ziyareti ve sonrasındaki açıklamalarını değerlendirmesi istenene Arınç, "Barzani'nin Başbakan ile görüşmesi sonrasında adeta Öcalan'ın önüne geçtiğini ifade ettiler. Ben bu sözleri doğrusu çok yanlış buluyorum. Bu eleştirileri yapanların hepsi, zaman zaman başları sıkıştığında doğrudan Kuzey Irak'a giderler. Erbil'de Barzani'yi ziyaret ederler. Barzani onlar için çok önemliydi. Onun kendilerine tanığı imkanlar, fevkalade önemliydi. Koşar koşar giderler. Birlikte fotoğraf çektirirlerdi. Ama şimdi, Barzani'nin Türkiye'ye gelmesi sayın Başbakanımızın yanında yer alması onları fevkalade üzmüş görünüyor. Hiç üzmemesi lazım. Bunun bir kıskançlıktan mı, yoksa başka sebeplerden mi doğduğunu bilemem. Bundan neden gocunuyorlar? Destek olurlarsa çok iyi olur. Ama köstek olmaya kalkarlarsa da halk onları aşar. BDP ne yaparsa yapsın, ne söylerse söylesin halk bunu almış. Karşılığı var. Dolayısıyla o on binlerce, yüzbinlerce insanın bu işte biz varız. Bu çözüm sürecinin sahibi biziz demesi, birilerini rahatsız ediyor olabilir. Ama herkes boyu kadar, herkes imkanı kadar, herkes, bu süreçte ne kadar olumlu etki yapabilirse o kadar bu işten pay alacak" dedi.
HAŞİM KILIÇ SİTEMLERİNDE HAKLI OLABİLİR
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yeni anayasa çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirmesi istenen Arınç, Kılıç'ın yaptığı açıklamaları bilmediğini belirterek, "Sitemlerinde haklı olabilir. Partim adına şundan eminim; Biz elimizden gelen bütün gayreti gösterdik. İki senenin sonunda havanda su dövme niyetimiz yok. Sayın Başkan da bunu gördü. Parti liderlerine mektup yazdı. Sürecin devamının ümkün olmadığına karar verdi" diye cevapladı.
EN BÜYÜK KABAHATİ CHP'DE BULUYORUM
Anayasa çalışmaları konusunda CHP'nin tutumunu eleştiren Arınç, "4 parti içerisinde ben en büyük kabahati CHP'de buluyorum. Çünkü hiç birisi anayasayı yapmak iddiasıyla o masaya oturmadı. Günlük kavgalar" dedi.
TEK BAŞIMIZA YAPSAK BİLE SAYIMIZ YETMİYOR
Anayasa konusunda Başbakanın 'kendi metnimizi yazar yürürüz' sözlerini değerlendiren Arınç, "Bu dönem sonuna kadar bunun mümkün olamayacağını düşünüyorum. Zaman kalmadı. Önümüz mahalli seçim. Cumhurbaşkanlığı seçimi. Biz tek başımıza yapsak bile sayımız yetmiyor. Kendimizi aldatmayalım" diye konuştu.



HT (BY/RT)