ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Suriye uçağını düşürmesine yönelik bir soru üzerine yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukuk çok açık. Uluslararası hukukun ortaya koyduğu kurallara herkesin uyması gerekir. Bildiğiniz gibi Türkiye geçmişte uçağımızın düşmesi üzerine angajman kuralları devreye soktuğunu ifade etmişti. Uluslaraarası hukuk çerçevesinde Türkiye'nin kendi sınırlarını, kendi egemenlik alanını koruma hakkı vardır. Türkiye hukuka uygun bir hak kullanımında bulunmuştur" dedi.
Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nde esnaf ziyaretlerinde bulunan Bakan Bozdağ, özel mahkemelerin kaldırıldığını hatırlattı. Bozdağ, yasa uyarınca bu mahkemelerde görevli savcı ve hakimlerin ataması yapılmasının gerektiğini vurgularken, "HSYK'nın bu çerçevede atamaları yaptığını düşünüyorum" dedi.
Bozdağ, Türkiye'de Twitter'in hukukun dışına çıkılarak kapatılmış gibi bir hava estirildiğini belirtirken, şöyle konuştu:
"Bu doğru değil. Çünkü yapılan şey; mahkemece verilen kararların uygulanmasından ibarettir. Başka ülkelerde de hukukun dışına çıkan bazı şeyler olduğu zaman mahkemeler karar veriyor. Bu karar çerçevesinde de Twitter adım atıyor. Amerika'da olduğunda adım atıyor. Almanya'da, Fransa'da, İngiltere'de vatandaşlar müracaat edip içeriklerin çıkartılması yönünde mahkeme kararları aldığı takdirde Twitter bu mahkeme kararlarının gereğini yerine getiriyor. Ama Türkiye'de de pek çok mahkeme kararı var. Kişilerin haklarının ihlal edildiği, mahremiyetin ihlal edildiği ve başka gerekçelerle mahkemeler müracaat ediyor. Kararlar alıyorlar. Ve bu kararları Twitter'in uygulaması lazım. Türkiye bu güne kadar mahkeme kararlarını Twitter'e tebliğ etmesine rağmen, Twitter yetkilileri bu kararları yerine getirmedi. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'nin anayasa, yasa ve mahkeme kararlarına herkes uymak zorundadır. Buna Twitter'da dahil. Herkesin uyması lazım. Bizim istediğimiz, Amerika'nın kanunlarına, mahkeme kararlarına Fransa'nın, İngiltere'nin, Almanya'nın kanunlarına ve mahkeme kararlarına nasıl Twitter saygı gösteriyor ve bunların gereğini yerine getiriyorsa Türkiye mahkemelerinin verdiği kararlara, kanunlara da saygı göstermeli ve gereğini yerine getirmelidir. Hükümet olarak yaptığımız mahkeme kararlarının icrasını sağlamaktır."
Herkesin hukuka, mahkeme kararlarına uyması gerektiğini belirten Bozdağ, dünyanın başka ülkelerindeki mahkeme karar ve kanunlarına nasıl uyuyorsa, bunların Türkiye'nin kanun ve mahkeme kararlarına uyması gerektiğini söyledi. Bozdağ, şöyle devam etti:
"Örneğin bir kişi ile ilgili adına sahte hesap açılıyor. Bu sahte hesapta bir takım görüntüler yapılıyor. Şimdi insan gelip müracaat yapıyor mahkemeye. Mahkeme karar alıyor; bu içeriğin çıkartılmasını istiyor. Ama bu karar Twitter'a tebliğ edildiğinde içerik çıkartılmıyor. Bütün vatandaşlarımızın hepsine böylesi itibar cellatlığı, haysiyet cellatlığı olabilir. İnsanların kendi onurlarını haysiyetlerini yok şeylerle ilgili kararlar aldığında bu mahkeme kararlarına herkesin uyması lazım. Sanal alemde olup biten suç ise bunun gereğinin de yapılması lazım. Siz şimdi gerçek dünyada diyelim bir suç istinaden ettiğinizde bunun bir karşılığı oluyor mu? Oluyor. Gerçek dünyada suç olan ne varsa sanal dünyada da bunlar suçtur. Bu çerçevede insanların haklarını, hukuku koruyan kanunlar vardır. Bu kanunlara göre mahkemeler karar verdiği zamanda bunlara herkesin uyması kanun gereğidir. Biz Youtube'den de, Facebook'tan da, Twitter'da bu sanal dünya ya ilişkin erişim sağlayanların tamamından isteğimiz şey gayet açık. Türkiye'nin kanunlarına da mahkeme kararlarına da saygı duyulması gerekiyor."

HY(AY/İD) (FOTOĞRAFLI)