"BU KADAR DİNLEME YAPILMIŞ OLMASI İZAHI OLMAYAN HUSUSTUR"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Zile ilçesinde cuma namazı sonrasında, İstasyon Caddesi'nde Ak Parti Seçim Bürosu'nu açtı. Burada partililere hitap eden Bozdağ, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana büyük adımlar atarak büyüdüğünü söyleyerek adayları Lütfi Vidinel'e destek istedi.
"DİNLEMELERİN ÇOK OLMASI ÜZÜCÜ"
Açılışın ardından gazetecilerin TİB'de yürütülen soruşturma çerçevesinde, 2012 yılında 257 bin 454 kişi, 2013 yılında 252 bin 062 kişi olmak üzere toplam 509 bin 516 kişinin dinlendiğini hatırlatması üzerine Bozdağ şunları söyledi:
"Tabi dinlemelerin çok olması fevkalade üzücü, hukuk devleti bakımından bence bu kadar dinleme yapılmış olması, gerekçesi ne olursa olsun izahı mümkün olmayan bir husustur. Biz kanununu değiştirirken Türkiye'de suç soruşturmasında yeni bir usulü getirdik. Dinlemeler ile ilgili de bir düzen kurduk. Bu düzeni kurarken esasen dinlemeler keyiflikten çıksın hukuk içerisinde olsun ama son çare olarak uygulansın. Yani bir suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe olacak, hiçbir delil bulamamış olacak son çare de mahkeme karar vererek bunu yapsın. Biz böyle bir düzeni kurduk.''
'İNCELEME BAŞLATILDI'
Ortaya çıkan son kayıtlar ve haberlerin yasa koyucunun ancak istisnai durumlar için son çare olarak öngördüğü dinlemelerin neredeyse tüm suçlamalarda kullanıldığının görüldüğünü belirten Bakan Bozdağ şöyle devam etti:
''Öte yandan örgüt kapsamında dinlemeler ile katalogda yer almayan pek çok diğer suçların da örgüt faaliyetleri kapsamı içerisinde dinlendiğine şahit oluyoruz. Onun için böyle bir düzenleme yaptık. Dinlemeler konusuna yine bir düzen getirdik. Dinlemelerin artık tek bir hakim kararı ile değil, ağır ceza mahkemesin oy birliği ile verdiği kararla olsun istedik ve sınırsız, sonsuz dinlemeye son verdik. Artık örgüt faaliyetleri çerçevesinde olsa da dinlemeyi 6 ayda sınırlayan bir düzenleme yaptık. 3 aydan fazla örgüt dışındaki dinlemeye son verdik. Bundan sonra umarız ki bu dinlemelere ilişkin kararlar, talepler hukukun ön çizdiği sınırlar içerisinde kalır. Hukukun dışına çıkan bir şey olduğu zaman tabi yasalar çerçevesinde bunun gereği neyse yapılır. Benim bildiğim son günlerde ortaya çıkan dinlemelerle ilgili pek çok vatandaşımızın şikayeti var. Şu anda benim bildiğim, TİB'de de, İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumlarda dinleme faaliyetlerine ilişkin incelemeler başlatıldı. Onların sonuçlarını hep beraber göreceğiz."

MT,FY(EA/ESM) (FOTOĞRAFLI)