BOLU Belediye Başkanı Ak Partili Alaaddin Yılmaz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda fener alayı düzenleyen CHP yöneticileri ve milletvekilinin, Zara'nın verdiği konseri basıp, provoke etmek istediklerini öne sürdü. Başkan Yılmaz, "Sivas'taki, Çorum'daki olaylar geçmişte böyle tertiplenmiştir. Aynı tertibin içinde biz ana muhalefet partisinin olmasını hoş karşılamıyoruz" dedi. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ise, konserin Cumhuriyet Bayramı günü olmasının tesadüf olmadığını, bayramın kutlanmasının engellenmek istendiğini söyledi.
Bolu Belediyesi, 26-29 Ekim tarihleri arasında 'Uluslararası Marka Şehir Bolu ve Köroğlu Festivali' düzenledi. Festival kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı akşamı İzzet Baysal Caddesi'nde bulunan Belediye Meydanı'nda konser düzenlerken, saat 21.00'de olması gereken Zara konseri, havanın soğuması göz önüne alınarak saat 19.30'a alındı. CHP Bolu İl Başkanlığı ise, saat 19.00'da fener alayı düzenledi. Hükümet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 10 bin kişi ellerinde bayraklarla İzzet Baysal Caddesi'nde yürüyerek Bankalar Meydanı'nda toplandı. Konser düzenlendiği alan ile fener alayında katılanların arasında yaklaşık 50 metre bulunurken, fener alayı gerginlik olmadan sona erdi. Konser alanında toplanan yaklaşık 20 bin kişi eğlenmeyi sürdürdü.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz devletin resmi kutlama programına uyulmamasını marjinallikle suçladı. Başkan Yılmaz, dini ve resmi bayramlarımı devletin bir program dahilinde kutladığını anlatırken "Birileri devletin resmi kutlaması dışında Atatürk anıtına alternatif çelenk koyup, alternatif kutlama yaparsa bu devleti tanımama ya da devlete karşı bir tavır gibi algılanır. Bunu marjinaller yapar. Bunu BDP, İşçi Partisi yapabilir. Bunu Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olması beklenen ana muhalefet partisi yapmamalı" dedi.
Başkan Yılmaz, son Cumhuriyet Bayramı'nda fener alayı yapılması, Cumhuriyet'in kutlanması, kutlama amaçlı düzenleme yapılmasının güzel bir davranış olduğunu anlatırken şöyle devam etti:
"Bu davranışın içerisinde Bolu halkı var ve bayramı kutlamak için bir gayrete geçiyorlar. Ama CHP'nin milletvekili ve yöneticileri bunu sahiplenip ve cumhuriyetin kutlanmasının zirve noktasına ulaştığı Zara konserini basıp, onu provoke etmeye yönelik bir hareket haline dönüştürürseniz Allah muhafaza vahim sonuçlar çıkabilir. Böyle vahimler sonuçlar çıkabileceğini CHP'nin yönetici ve milletvekilinin algılayamamış olmasını düşünemeyiz. Sadece provokasyon yapmak için bunu yapmışlarsa ise bu facia, rezalettir. Allah'tan Bolu halkı bu provokasyona gelmeyip buna prim vermemiştir. Eğer orada bir olay olsaydı tüm Türkiye ve dünya bunuı konuşuyor olacaktı. Sivas'taki, Çorum'daki olaylar geçmişte böyle tertiplenmiştir. Aynı tertibin içinde biz ana muhalefet partisinin olmasını hoş karşılamıyoruz. CHP içerisindekiler partinin marjinalleşmeye doğru gitmesinin önüne geçsinler. İktidar adayı partilerin Bolu'da provokasyon yaparak kendilerini tanıtmalarına gerek olmadığı kanaatindeyim. Çünkü bu işi Türkiye'de ve dünyada marjinaller yaparlar. CHP Bolu'da marjinalleşmeye doğru gidiyor."
VALİLİĞİ DE SUÇLADI
Belediye Başkanı Yılmaz, konser verildiği sırada fener alayına izin verdiği gerekçesiyle Bolu Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü'nü eleştirdi. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, şunları söyledi:
"Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün aynı cadde üzerinde iki ayrı işe izin vermiş olması da olayın ayrı vahim bir sonucudur. İki grup birbirine girecek pozisyondayken tedbirler alınamıyorsa bu işin başka bir yönüdür. Bir fener alayı var bu provoke edecekleri belli. O zaman İsmetpaşa Caddesi üzerinden yürütürsün. Ama iki grubu aynı yerde toplamak için Bolu Valiliği gayret içerisinde olmuştur. Herkes görevini yapacak. Seçim sürecinde yalan, dolan ve çok kötü şeylerin olabileceğini Zara konserinde gördük. Ve çok kötü şeylerin olmasını bekliyoruz. İnşallah olmaz, çünkü Bolu'da huzursuzluk olmasını istemiyoruz. CHP Bolu milletvekilinin ve yönetiminin her türlü hareketi mubah sayacak."
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ile CHP Merkez İlçe Hüseyin Yıkılmaz bugün parti binasında basın toplantısı düzenledi. Tanju Özcan, Başkan Yılmaz'ın vali ve emniyet müdürünü tehdit ettiğini, kendilerinin bu yürüyüşü düzenlemeleri için Anayasa uyarınca  izin almalarının gerekmediğini ayrıca izin verip-vermeme yetkileri olmadığını söyledi. Özcan, "Sadece iştişare içerisinde olduk ve yardımcı oldular. Bolu Belediye başkanı bu kentin valisini ve emniyet müdürünü tehdit ediyor, 'Sen bu şartlarda kutlama yapılmasına nasıl izin verirsin?' diyor. Devletin bürokratları hükümet tarafından tehdit ediliyor. Belediye başkanına hatırlatmak isterim. Bu ilin valisi devletin valisidir, ilin emniyet müdürü devletin emniyet müdürüdür. AK Parti il ya da ilçe yönetim kurulu üyeleri değildir. 29 Ekim'i kutlamamak için hep engellerle karşılaşıyoruz. Festivalin 29 Ekim'e denk getirilmesi tesadüf değil. Asıl amaç Cumhuriyet Bayramı'nın kutlanmasını engellemek. Bizim yürüyeceğimiz güzergahımız üzerini yol kapatıp Milli Piyango standı kurulmuş. Belediye Başkanı Yılmaz'ı görüp sordum ve bana 'Bolu valisinin bu konularda karar verme yetkisi yok. Onun haddi değil' cevabı verdi" dedi.