TBMM İçişleri Komisyonu'nda 'Çözüm yasa tasarısı' olarak bilinen tasarıya ret oyu veren Komisyon Üyesi CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler, gerekçelerini yazılı olarak da açıkladı, "Tasarı Anayasa'nın 3. Maddesinde düzenlenmiş olan 'Türkiye Devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür' ilkesinin ihlaline yol açan bir düzenlemedir" dedi.
CHP 'çözüm yasası' diye bilinen AK Parti tasarısına destek verirken, İçişleri Komisyonu'nda CHP'li üyeler İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ile Bolu Milletvekili Tanju Özcan tasarıya karşı oy kullandı. Komisyon toplantısında itirazını sözlü olarak dile getiren Birgül Ayman Güler itirazını ayrıca yazılı olarak da hem parti yönetimi, hem kamuoyuna duyurdu. Yazılı açıklama yapan CHP'nin Ulusalcı Kanadı'nda yeralan Güler şu görüşleri dile getirdi:
"1/941 esas numaralı 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı', Anayasa'nın 3, 6, 40, 125, 137. maddelerine ve yasama sürecinde aleniyet ilkesine aykırı bir düzenlemedir. Tasarı'nın 1. Maddesi, usul ve esasları düzenlediğini belirttiği 'çözüm süreci'nin tanımını yapmamış, içeriğini ve kapsamını karanlıkta bırakmıştır. Bu maddede belirtilen ve tasarının adında da geçen iki amaç, herhangi bir hükümetin varlık nedeni olan başlıca görevleri işaret etmekte, dolayısıyla Tasarı'nın amacını da sözü edilen 'çözüm süreci'ni de ifade etmemektedir. Tasarının 2'nci Maddesi, çözüm sürecinde yapılacak işleri görev olarak 'Hükümet'e vermektedir. İlk olarak, hükümet terimi Anayasa'da yoktur. Yasaların, Anayasa'da yer verilmemiş bir yapıya görev yüklemesi düşünülemez. Tasarının 4'üncü Maddesi, bu metindeki işlerin kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesinde 'ivedilik' emretmekte; bu işleri yapanların hem hukuki hem idari hem cezai sorumluluğu olmayacağını düzenlemektedir. Bu, Anayasa'nın Temel Hak ve Hürriyetlerin korunması başlığı altındaki 40'ıncı Maddesine aykırılık oluşturur. Tasarı, Anayasa'nın 125'inci Maddede öngördüğü 'idarenin sorumluluğu' ilkesini ortadan kaldırmakta, Anayasa'nın 137'nci Maddesinde düzenlenen 'kanunsuz emir'e uymama mekanizmasını geçersiz kılmaktadır. 'Süreç'te dile getirildiği bilinen etnik topluluklara anayasal kimlik ve statü verilmesi konusunda tutumlarını ortaya koymamışlardır. Bu özellikler nedeniyle Tasarı Anayasa'nın 3'üncü Maddesinde düzenlenmiş olan 'Türkiye Devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür' ilkesinin ihlaline yol açan bir düzenlemedir. 1/941 sayılı Tasarı'ya onay vermediğimi saygılarımla ilginize sunarım."

FOTOĞRAFLI