Adalet Bakanlığı, yargılama sürecinin en sorunlu alanlarından olan bilirkişilikte devrim niteliğinde değişiklikler yapacak olan tasarı hazırlıklarında son aşamaya geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tasarıyı Sabah'tan Ersin Atar'a değerlendirirken,"Bilirkişilik müessesesini kontrol altına alacağız, iş dünyası ile vatandaşlarımızın arzu ettiği hale getireceğiz" dedi. Tasarının Bakanlar Kurulu'nun ardından TBMM'ye en kısa sürede sevk edileceğini belirten Bozdağ şöyle konuştu: "Yargıdaki yapısal sorunların en önemli ayaklarından birisi bilirkişilik müessesesidir. Buradaki yapıyı düzeltmeden yargıda bu yapıyla ilgili sorunları ortadan kaldırmak mümkün görülmüyor. Bilirkişilik konusunda devrim niteliğinde düzenlemeler yaparak bu konuya çeki düzen vermek istiyoruz." Bozdağ, bilirkişilik ile ilgili üst kurul ile bölge kurullarının oluşturulacağını belirterek, "Bu kurullar bilirkişilik ile ilgili ilkeleri belirleyecek, kimlerin bilirkişi olacağına veya olamayacağına karar verecek. Bilirkişilik sertifikalı hale gelecek. Bilirkişilere eğitimi verilecek. Gayri hukuki, gayri ahlaki rapor tanzim eden bilirkişiler ile ilgili ağır cezalar getirilecek. Bilirkişilik müessesesini iş dünyası ile vatandaşlarımızın arzu ettiği bir hale getireceğiz" dedi. 


HAPİS CEZASINDA ALT SINIR 2 YILI AŞACAK

* Adalet Bakanlığı'nda Üst Kurul oluşturulacak. 

* Üst Kurul, bilirkişilerin sahip olması gereken nitelikleri ve uymaları gereken etik ilkeleri belirleyecek. 

* Hakimler ve Savcılar bu kurulun belirlediği konular dışında bilirkişi raporu alamayacak. 

* Bilirkişilik yapacaklara Bilirkişilik Bölge Kurulları belge verecek.

* Bilirkişilerin suç teşkil eden veya etik ilkelere aykırı hareket eden bilirkişilerle ilgili gerekli denetim ve soruşturmaları Bölge Kurulları yapacak. 

* Hukuka aykırı rapor hazırlayan bilirkişilere verilecek hapis cezalarının alt sınırı 2 yılın üstüne çıkacak. Cezalar erteleme kapsamından çıkacak.