Ebubekir KAPLAN/ ŞIRNAK, ()-BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, uzun tutukluluk süresi kapsamında JİTEM'cilerin tek tek serbest bırakıldığını, seçilmiş BDP'lilerin ise hala bırakılmadığını belirterek, "Sabrımızın bir sınırı var. Fırat'ın doğusunda ya adalet olacak, ya da olmayacak, bunun kararını versinler" dedi.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, partisinin Şırnak'ta kanaat önderlerine verdiği yemekte Berkin Elvan'ın cenaze törenini değerlendirerek, "Bugün Berkin Elvan'nın cenazesi için yüz binlerce kişi bir araya geldi. Bu büyük bir itirazdır. Bunu iyi anlamak lazım" dedi.
Daha sonra, 1993-94 yıllarında yaşanan olaylarda Kuzey Irak'ın Mahmur Kampı'na giden Şırnaklı vatandaşları hatırlatan Kaplan, Kürtçe yaptığı konuşmada şöyle dedi:
"Şeref, haysiyet hükümetin başında olsaydı, şu anda 15 bin insanımız Mahmur Kampı'nda mültecidir. Saddam döneminde 1993-1994 yıllarında Mahmur Kampı'na gittiler. Köyleri yakıldı, öldürüldüler, çocuklarıyla birlikte Hezil Çayı'ndan geçip gittiler. Neden bunlar hala orada? Neden onları buraya getirmiyorlar, köylerine geri dönmüyorlar? O köyleri yakanlar, o faili meçhul cinayetleri yapanlar şimdi bırakılıyor. Ama bizim seçilmişler hala cezaevindeler. Şu anda bize ve çocuklarımıza terörist diyorlar, 20 milyon insana terörist diyorlar. En büyük terörist; insanların dillerini, kültürlerini, memleketlerini inkar edenler terörist oğlu teröristtir. Biz bu zulme isyan ediyoruz. Tek tek JİTEM'ciler bırakılıyor, bizim seçilmişler bırakılmıyor. Sabrımızın da bir sınırı var. Ya Fırat'ın bu tarafında adalet olacak, ya olmayacak, bunun kararını versinler. Güneşin doğduğu bu bölge rahatsız. Bir yıla yakın Öcalan 2013 nevruzunda ateşkes ilan etti ve şu ana kadar cenazeler gelmiyor. Çatışmalar yok. Biz rahat ve demokratik bir ortamda siyaset yapmak istiyoruz. Recep Tayyip Erdoğan ne diyordu? 'Silahlar sussun, fikirler konuşsun.' Allah'tan korkun Ramazan Uysal'ı silah kullandı diye mi cezaevine koydunuz? Yani bu zulüm kabul edilemez. Bu gün ben mecliste sizin vekilinizim. Vallahi, billahi siz benim yerimde olsaydınız, siz o Meclisi terk ederdiniz. Her gün hakaret ediyorlar, başlıyorlar bölücüler, bölücülük sendromu hastalığı tutmuş onları."
"SANDIK YERİNE SAVAŞA GİDER GİBİ YAPIYORLAR"
Seçim sürecinde, AK Parti, CHP ve MHP'yi, sandık yerine savaşa gider gibi davranmakla suçlayan Kaplan, "Türkiye'de büyük itirazlar var. Seçime gidiyoruz, diğer üç parti sanki sandığa değil de savaşa gidiyorlar. Başbakan'a bakıyorsun meydanlarda 'yürüyüş' diyor, diğer yanda Kılıçdaroğlu'na bakıyorsun o da meydanlarda kılıcını salıyor, diğer yanda Devlet Bahçeli'ye bakıyorsun o da bahçeden çıkmış, her zaman olduğu gibi, hakaret ve zulüm ediyor. Bu siyasetin ahlakı ve üslubu değildir. Bu üç liderin siyaset üslubu demokrasiye göre değil. Türkiye'yi allak bulak ediyorlar. Türkiye peş peşe olacak bu üç seçimi, bu halde kaldıramaz. Bu seçimde ne olacağı belli değil. Şırnak'a bakmayın, burada birlik, beraberlik var" dedi.
BÖLGEDE PROVOKASYONA KARŞI UYARI
Bölgede de provokasyonların olabileceği ihtimali üzerinde duran Kaplan, partilileri bu konuda uyararak, şöyle konuştu:
"Ellerinden gelse buralarda da provokasyon yapacaklar, buna karşı siz uyanık olun. Nasıl yapacaklar? Molotof atacaklar birisinin evine, ya da seçim bürosuna, karıştıracaklar her yeri. Provokasyonlara karşı uyanık olun. Her yerde dikkatli olun. Bu seçimde birisinin tırnağı kanamasın. Dikkatli olun, güzel bir seçim geçirelim. Heyecan olsa da, siz dikkatli olun. Bu seçimde biz büyük bir oy alsak, biz demokrasinin anahtarı olacağız. Eğer biz bu bölgede her yeri alsak, artık Başbakan Avrupa'da, 'ben BDP'den daha çok oy alıyorum, ben Kürtleri temsil ediyorum' diyemez artık. Başta bu kozu Başbakan'ın elinden alalım. Biz bu seçimde başarılı çıksak , biz Cumhurbaşkanı'nı belirleyeceğiz. Vallahi siz kimi diyorsanız o Cumhurbaşkanı olur. Bu bölgede zulüm yapanlar ve Roboski olayını yapanlar Cumhurbaşkanlığı'nı unutsunlar. Milletvekili seçimlerinde biz yükseleceğiz yüzde 10 barajı artık bizim için olmayacak. Bunun manası şudur; artık tek başına bir parti iktidar olmaz. O zaman kim barışa, demokrasiye, adalette daha yakınsa, biz ona destek vereceğiz. Bu yılda iktidarın müjdesini size veriyorum."

EK(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)