DİYARBAKIR merkez Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, dilin tekleşmesinin ülkeyi bölecek bir tehlike olduğunun artık görülmesi gerektiğini iddia ederek, "Ortak dilimiz Türkçe olabilir. Ama aynı zamanda Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Lazca, Gürcüce dillerini de hizmetlerimizde kullanabilmeliyiz" dedi.
Sur Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş, 10 yıllık görev süresinin Mart ayında sona erecek olması nedeniyle, partisinin ilçede aday gösterdiği Seyit Narin'i gazetecilere tanıttı. Demirbaş, Saidi Nursi'nin, "İnsan ekmeksiz, hatta sussuz yaşayabilir ama insan özgürlüksüz yaşayamaz" sözüne vurgu yaparak, "Biz köleliği redettik. Tarih bizi köleleştirmeye çalıştı, biz de tarihin yeniden yaratılıp özgürleşme çabası içerisinde olduk" dedi.
DEMOKRATİK ÖZERKLİK VURGUSU
Veda konuşmasında, demokratik özerkliğin gereği olarak farklı dillerin resmi bir şekilde kullanılmasını isteyen Demirbaş, "Veda ederken de önemli bir çalışma yaptık. Dillerimiz ve kültürümüz yok edilmeye çalışılıyordu. Şimdi artık demokratik özerkliğin gereği, demokratik Cumhuriyet'in gereği olarak, artık bölgede ve Türkiye'de farklı dillerin resmi bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Ortak dilimiz Türkçe olabilir, olmalıdır da. Ama aynı zamanda kendi dillerimizi, Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Lazca ve Gürcüce dillerini de hizmetlerimizde kullanabilmeliyiz. Bu iki dili birlikte kullanmalıyız. Dilin tekleşmesi bu ülkeyi bölecek bir tehlike olduğunu görmeliyiz. Oysa farklı dillerin kulanılması, bu ülkeyi bölmez. Tam tersine bu ülkenin gelişmesini sağlar. Bunun için resmi yazışmalarda iki dili birlikte kullandık" diye konuştu.
ÖZELLEŞTİRİ
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 10 yıllık süre içerisinde içinde, isteyip de yapamadığı bir şeyin olmadığı yönündeki bir soruya Demirbaş, "Sur içinin tarihsel yapısıyla buluşmasını yeterince yerine getiremedik. Tarihi bir binayı kültür merkezi yapamamanın eksikliğini yaşadım" diye yanıtladı.
"BELEDİYEYE ALINACAK PERSONEL KÜRTÇE, SÜRYANİCE VE ERMENİCE BİLECEK"
Çok dilli belediyecilik kapsamında resmi kurumlarla Kürtçe ve Türkçe yazışma sürecinin, bundan sonra nasıl işleyeceği konusundaki soruya Demirbaş, şu cevabı verdi:
"Bu aşamaya gelmeden önce bir takım altyapı hazırlandı. Meclis kararı aldık. Personelin dil eğitimini yaptık, halka dil eğitimi verdik. Belediyede hizmet edilecek personelin Kürtçe, Süryanice ve Ermenice bilmesi gerektiği kararını aldık. Artık hem kurum içi, hem de kurumsal yazışmalarda farklı dilleri kullanacağız. Yok edilmeye çalışılan dillerin resmiyette yerini bulmasında büyük katkıda bulunacak."
"MEŞRUİYET YASALARIN ÖNÜNDEDİR"
Resmi yazışmalarda Kürtçe kullanımının resmi karşılığı olmaması halinde neler olabileceğine ilişkin soruya ise Başkan Demirbaş, "Biz fiili ve meşru mücadeleye inanıyoruz. Meşruiyet yasaların önündedir. Yasalara göre suç olabilir, ama bana göre o yasaların kendisi suçtur. Farklı dilleri bilen insanlar hakkında davalar açıldı. Ben de şunu söyledim. Sizin anayasanız eşit değil, biz eşitledik" cevabını verdi. MT,BB(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)