İMRALI Adasında dün PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen BDP- HDP heyetinde yer alan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Öcalan'ın, 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk rüşvet operasyonu ve ardından ortaya atılan paralel devlet tartışmalarını, 'sürece yönelik bir darbe girişimi' olarak değerlendirdiğini söyledi.
İmralı Adası'nda dün BDP'nin Grup Başkan vekili Pervin Buldan ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreya Önder ile birlikte Abdullah Öcalan ile görüşen BDP Grup Başkenvekili İdris Buleken, görüşmenin detaylarını muhabirine anlattı. Öcalan'ın, çözüm sürecine yönelik uzun süredir bir darbe girişiminin olduğunu, bu darbe girişiminin hem içeriden, hem dışarıdan bazı güçler tarafından devreye konulmak istendiğini söylediğini anlatan Baluken, "Özellikle başlatmış olduğu çözüm sürecini, demokratik toplumu ve demokratik barışı hedefleyen darbe karşıtı bir yönü olduğunu özellikle ifade ediyor" dedi. BDP Grup Başkanvekili Baluken şunları söyledi:
"17 Aralık'ta başlayan tartışmalar ile ilgili de, hem bir yönüyle paralel devletin ortaya koymuş olduğu, yani sürece yönelik ortaya koymuş olduğu bir darbe girişimi olarak niteliyor. Aynı zamanda da AKP'nin bugüne kadar bu çözüm sürecinin gereklerini yerine getirmeyen yaklaşımının buna zemin hazırladığını ifade ediyor. Çünkü, daha önce de bu sürecin uzaması durumunda süreç ile ilgili yasal ve anayasal düzenleme yapılmaması durumunda içeriden ve dışarıdan süreci bitirmeye yönelik çok farklı yönelimlerin olacağını söylemişti. Bu nedenle anlamlı derin müzakerelere geçilmesi ve süreç ile ilgili yasal boyutlarının oluşturulması, bir izleme heyetinin oluşturularak bu sürecin takip edilmesine vurgu yaptı. Bugün kadar AKP bu konularda ciddi bir adım atmadı. Anlamlı derin müzakere aşamasına geçmedi. Dolayısı ile böyle bir durum ortada iken, süreci bitirmeyi hedefleyen güçlerin darbe girişimlerinin devam edeceğini ve kesintisiz bir darbe girişiminin süreceğini ifade ediyor."  
Abdullah Öcalan'ın, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde gençlerin katledilmesi, tutuklu vekiller ile ilgili yargının tavrı, Uludere'de 34 kişinin öldürülmesi ile ilgili takipsizlik kararının verilmesi, Sabahat Tuncel'in durumu ile ilgili de konuştuğunu söyleyen BDP Grup Başkenvekili İdris Buluken, "Bütün bunları darbe sürecinin parçası olarak gördüğünü söyledi. Bundan sonraki tavrının da darbe karşıtı, demokratik toplumu ve demokratik barışı inşa edecek şekilde devam edeceğini söyledi" dedi. 

FA(GG/COŞ)