BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti'nin HSYK'nın yapısını değiştirme girişimi tehlikeli ve yanlış olduğunu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ayrı ayrı düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Kendilerinin AK Parti- Cemaat çatışmasında taraf olmadıklarını ve pozisyonlarının haktan ve adaletten yana olduğunu belirten Demirtaş, "Türkiye'de bazı ulusal çevreler hep derin yapılarla uzlaşma içerisinde oldular. Şu anda cemaatin ipiyle kuyuya inmeye çalışıyorlar. Bu kriz, çözüm sürecini etkiliyor. AKP çözüm sürecini unutmuş ve rafa kaldırmış, büyük bir krize yol açmış durumdadır" dedi.
Diyarbakır'da bazı basın mensupları ile bir araya gelen ve gündemdeki gelişmeler ile ilgili sorularını yanıtlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hükümetin HSYK'nın yapısını değiştirme girişimi ile ilgili şunları söyledi:
"AKP'nin bu girişimi tehlikeli ve yanlıştır. Devenin boynunu düzeltmenin bir anlamı yoktur. Yapılmak istenen düzenleme ile siyasallaşmış olan bu yapının kendi içinde çatışmasına neden olacaktır. Hakimler ve Savcılar kurullarının ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir. AKP Anayasa değişikliğini inkar eder duruma gelmiştir. Şimdiye kadar bunlarla uzlaşma halinde birlikte hareket ediyorlardı. Biz AKP- Cemaat tartışmasında taraf olmak durumunda değiliz. Biz hem hırsızlıkla, hem paralel yapı ile mücadele edilmesinden yanayız. Bizim pozisyonumuz haktan ve adaletten yanadır."  
'BU CANAVAR, AKP-CEMAAT İŞBİRLİĞİ İLE YARATILDI'
BDP lideri Demirtaş, AK Partinin Ergenekon'u tasfiye ederken yeşil Erkenokon'a yol açtığını, bu konuda geçmişte yaptıkları eleştirilerde haklı çıktıklarını kaydederek şöyle konuştu:
"Bir vesayeti kaldırırken yeni bir vesayete yol açtılar. Bu canavarı AKP- Cemaat işbirliği ile yarattı. Canavar şimdi AKP'ye saldırınca bunlar yaşanıyor. Biz iki anlayışa da karşı çıkıyoruz. Türkiye'de bazı ulusal çevreler geçmişten beri hep derin yapılarla ilişki içinde oldu. Şimdi cemaat ile uzlaşmaktan geri durmuyorlar. Cemaatin ipi ile kuyuya inmeye çalışıyorlar. Biz AKP-Cemaat tartışmasında doğru yerde duruyoruz. Tercih yapmak zorunda değiliz." 
'ÇÖZÜM SÜRECİ UNUTULMUŞ VE RAFA KALDIRILMIŞTIR'
Yaşanan kriz ve tartışmaların çözüm sürecine etkilerini de anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
"Bu çatışma ve krizin çözüm sürecine etkileri oluyor. Hükümet paralel yapı ile demokratik hukuk içerisinde mücadele etmiyor. Biz AKP'nin derin devletini kurması için onlara yardımcı olmuyoruz. Biz paralel yapıların tasfiye edilmesini istiyoruz. AKP ve CHP'nin içinde temiz olan siyasetçiler var. Onlara bir çağrım 3'üncü çizgi olan HDP içerisinde yer almaları ve mücadele etmelidirler. Orada onlarla buluşmak istiyoruz. İmralı'ya basın mensupları ve akil insanların gitmesi gerekiyordu, o iş şimdilik Başbakan tarafından rafa kaldırılmış. AKP, çözüm sürecini unutmuş ve rafa kaldırarak büyük bir krize yol açmış durumdadır."
'YOLSUZLUKLARIN ÖRTÜLMESİNE YÖNELİK'
BDP Genel Başkanı Demirtaş, Hükümetin emniyet müdürleri değiştirmesinin paralel yapılarla mücadele değil, yeni yolsuzluk dalgalarının önlenmesine yönelik olduğunu iddia ederek, "81 ilde büyük yolsuzluklar yapılmış. Bunların örtülmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Yoksa paralel yapıları temizlemeye dönük görünmüyor" dedi. 
BDP Lideri Demirtaş, Uludere'de 34 kişinin ölmesi ile ilgili askeri savcılığın verdiği görevsizlik kararı ile ilgili ise, "Aileler dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacaklardır. Türkiye orada büyük ihtimal ile mahkum edilecektir. Edilse ne yazar, edilmez ise ne yazar. Türkiye'nin mahkum olduğu katliam dosyalarına biri daha eklenecektir. Tarih bunları yargılayacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

BB,FA(GG/COŞ)