BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla ilgili, "Buranın savunulacak hiçbir yanı yoktur. Kim bunu savunmaya kalkarsa, kim bunu normal göstermeye çalışırsa millet bunu affetmez. İtalya'da başlatılan 'Temiz Eller' operasyonu bu vesile ile başlatılmalıdır" dedi.
BBP Eskişehir İl binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Mustafa Destici, ilk olarak 2013 yılını değerlendirdi. 2013 yılının Türkiye için her yönüyle kayıp bir yıl olduğunu söyleyen Destici şöyle devam etti:
"Türkiye 2013 yılında sivil demokratik bir anayasaya kavuşmuş olsaydı, bugün yaşanan bir sürü problemin de altından kalkınırdı. Türkiye'nin maalesef demokratik bir anayasaya ya da kurullarla, kurallarla ve kanunlarla yönetilmiyor olmasının acı faturalarını yaşıyoruz. Ana muhalefet partisi ise her yol mubah anlayışıyla, gerekirse herkesle kol kola girerim anlayışıyla Türkiye'de iktidar olabileceğinin, yerel seçimlerde nasıl başarısını arttırabileceğinin hesabını yapıyor. İçeride veya dışarıda herkesle işbirliği yapabilecek konuma gelmiştir."
'TEMİZ ELLER' OPERASYONU BAŞLATILMALI
BBP Lideri Destici, Türkiye'nin yaşanan yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karşı İtalya'daki gibi 'Temiz Eller' operasyonu başlatması gerektiğini söyledi. Mustafa Destici şunları kaydetti:
"Az çok siyasetle ilgisi bulunan, bürokraside bulunan ya da bu işlere ilgi duyan herkes Türkiye'nin nasıl bir yolsuzluk, hırsızlık çarkı içerisinde, rüşvet çarkı içerisinde döndüğünü zaten biliyor. Karapara aklamada, yolsuzluklarla mücadele etmede Türkiye kaç kere uyarıldı. Türkiye kaç kere buralardan uyarı yedi. Son yapılan operasyonla birlikte bu günyüzüne çıkmış oldu. Dolayısıyla buranın savunulacak hiçbir yanı yoktur. Kim bunu savunmaya kalkarsa, kim bunu normal bırakın meşrulaştırmayı, normal göstermeye çalışırsa millet bunu affetmez. Bu bir fırsata çevrilmelidir. İtalya'da başlatılan 'Temiz Eller' operasyonu bu vesile ile başlatılmalıdır. Bu çarkın içinde kim var ise kim bulaşmışsa bunlar devletten ve siyasetten ayıklanmalıdır."
'HAKİMLER VE SAVCILAR İÇİN AYRI KURUL OLUŞTURULMALI'
Daha önce hükümete yargı sistemiyle ilgili bir teklifte bulunarak Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun ikiye ayrılmasını önerdiklerini anlatan Mustafa Destici şöyle konuştu:
"Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu ikiye ayrılsın; hakimler için ayrı kurul, savcılarla ilgili ayrı kurul kurulmalı. Özel bir adli kolluk örgütü oluşturulmalı. Yani polis ile jandarma bu işlerde mahir değiller. Bu işlerin eğitimini almıyorlar. Neticede olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor. Onun için savcıların direkt çalışabileceği özel adli kolluk kuvveti oluşturulsun dedik. Bunu yazılı olarak teklif ettik. Türkiye'de her şey anlık. Planlı bir şey yapılmıyor."
'İDDİA MAKAMI İLE SAVUNMA MAKAMI EŞİT OLSUN'
Mahkemelerde savcılarla avukatlar yani iddia makamı ile savunma makamı arasında da adaletsizlik olduğunu ifade eden Destici, "Savcı tepeye oturup avukata el sallamasın. İddia makamı savunma makamına yukarıdan bakıp el sallamasın. İddia makamı ile savunma makamı eşit olsun. Yarın bu da gündeme gelecek. Neden tedbirler alınmıyor, neden düzeltilmiyor? Çünkü hiç kimse Türkiye'nin halen tam demokratik bir ülke olduğunu savunamaz. Hatta demokratik bir ülke olduğumuzu iddia edemeyiz. Son günlerde yaşanılanlara bakın. Demokratik ülkelerde hukuk kuralları, yargı kuralları adalet sistemi bir kere yapılır, yüzyıllarca o ülke o kurallarla yönetilir. Olaylara göre, zamana göre, kişilere göre, bakana göre, başbakana göre, savcılara göre, hakimlere göre, siyasi partilere göre, olayların içinde kimin olduğuna göre yargı kuralları değiştirilmez. Ama maalesef şimdi Türkiye'de bugün bu yapılıyor. Bugün yapılıyor, geçmişte de yapıldı. Türkiye'deki her siyasi iktidar yargının kendi emrinde olmasını istedi. Kuvvetler ayrılığı prensibine hiçbir iktidar uymadı ve uymak zor geldi kendisine. Yani bu yargı, yürütme ve yasama. Bakın yasamada da aynı şey yaşanıyor. Yasamaya gönderilenler siyasilerin iki dudağından çıktığı için kendi fikirlerini ifade edemiyorlar. Kendi fikirlerini ifade ettikleri anda ihraç talebi ile disiplin kurullarına sevk ediliyorlar" diye konuştu.