Utku BOLULU/İZMİR, () - CHP’nin eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekil Deniz Baykal, yeniden aday gösterilmeyen CHP’li belediye başkanlarına ilginç öğütler verdi. Baykal, “Bugün gidersin, yarın gelirsin. Süleyman Demirel 6 defa gitti 7 kez geldi. Darısı hepinizin başına” dedi. Yeniden aday gösterilmeyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise haksızlıklara uğradıklarını ve aday belirlemede çocuksu şımarıklığa seyirci kalındığını söyledi.
Karşıyaka Belediyesi tarafından yaptırılan KSK 100. Yıl Meydanı CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Törene CHP İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP’li eski milletvekilleri Mehmet Sevigen, Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Canan Arıtman, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, KSK Başkanı Fatih Diniz, KSK’li sporcular ve Karşıyakalılar katıldı.
Deniz Baykal, yaptığı konuşmada, Karşıyaka’ya damgasını vurmuş KSK’nin adını taşıyacak çağdaş bir eserin açılışına katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. KSK’yi Türkiye’deki spor klüplerinden herhangi birisi olarak hiçbir zaman düşünmediğini, sporun altında yatması gereken duyguları, ahlakı, ilkeleri, yurtseverlikleri, Türkiye sevgisini, sporla aynı zamanda birada barındıran yeşerten ve kuşaklara aktaran çok önemli bir Türkiye kazanımı olarak gördüğünü belirten Baykal, “Karşıyaka deyince İzmir deyince Milli mücadeleyi, Atatürk devrimlerini, ülkenin bağımsızlığını görüyorum” dedi.
MAHKEME KADIYA MÜLK DEĞİLDİR
Deniz Baykal, geçmişte Cevat Durak’ın çok iyi bir başkan olacağına inandığını, bugün bunun gerçekleşmiş olmasından dolayı sevinç duyduğunu söyledi. Bugün ise iyi bir siyasetçi de olduğunu gördüğüne dikkat çeken Baykal “Güzel değerlendirmeler yapıyor. Ancak, şimdi bunu yapmak için en uygun noktada değil. Mahkeme kadıya mülk değildir. Bu işler bir bayrak yarışıdır. Belediye başkanları gelir, görev yapar, sonra çekilir. Haklı olarak veya haksız olarak çekilir. Çekilmesi yanlış veya doğruluğuna yönelik tartışmalar devam eder. Ancak tartışmalar olması çekilmenin doğal karşılanması gereğini ortadan kaldırmaz” dedi.
HERKES DÜŞECEK
Başkan Durak’ın hayatının önemli bir döneminde büyük bir kamu hizmeti yaptığını ve Karşıyaka tarihine imzasını attığını belirten Baykal, “Bitmeyecek görev yok. Düşmez diye düşürülen kimse yok. Düşmez kalkmaz bir Allah. Herkes düşecek. Ne olursa olsun nerde durursa dursun düşecek. Önemli olan sorunun karşısında vicdanın ak olacak, çocuklarının yüzüne güvenle bakabileceksin” dedi.
DARISI HEPİNİZİN BAŞINA
Baykal, “İnsan gider, gelir de. Bazen gidersin, sonra bakarlar derler ki ’bu iyiydi kardeşim.’ Gelirsin. Senin takdirin değil, Bunu millete topluma, halka dedirteceksin. Bunu dedirtmek için kimseyi engellemeyecek, kimseye güçlük çıkartmayacak, herkese saygı duyacaksın. Ama gene de sen aranıyorsan gelip göreve geçeceksin. Siyaset, ilke ve hizmet aşkını diri tutunca hepinize gitmek de kalmak da nasip olur. Süleyman Demirel, 6 defa gitti 7 defa geldi. Darısı hepinizin başına” dedi.
Baykal belediye başkanlarının, görevlerinin hiç bitmeyecek gibi çalışmasını, her an sona erecekmiş gibi de ayrılmaya hazır olmasını gerektiğini ifade etti.
ANAFORUN İÇİNE ÇEKİYOR
Deniz Baykal, Türkiye’de tehlikeli bir gerilim tuzağının insanları içine çekmek üzere kurgulandığını bunun da yüksek gerilim tuzağı olduğunu söyledi. Baykal, “Bir anaforun içine çekilir gibi çekiliyor. Dışardan hasımlarımız, düşmanlarımız yapıyor olsa mesele yok. Maalesef çok sakıncalı bir devlet tuzağının içine ülkeyi kendi iç dinamikleri çekiyor" dedi.
İKİ BABANIN TAVRI UMUTLANDIRDI
Baykal kendisini son dönemde en umutlandıran, rahatlatan olayın Berkin Elvan’ın babası ile Burak Can Karamanoğlu’nun babalarının birbirleriyle olan diyaloğu olduğunu söyledi. Evlatlarını kaybetmiş iki babanın ayrı kampların simgesine dönüştürülmek ve çatıştırımak üzere kurulan tuzağı ortadan kaldırıp birbirleriye temas kurduklarını belirten Baykal, “İki babayı yürerekten kutluyorum" dedi.
DURAK: GÖREVİ ALNIM AK BAŞIM DİK DEVREDECEĞİM
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise Karşıyaka denince akla Karşıyaka Spor Kulübü’nün (KSK) geldiğini söyledi. Durak, “31 Mart’ta görevimi bir başka arkadaşıma devredeceğim. Bunu da, alnım ak, başım dik yapacağım. İktidarın müfettiş baskılarıyla, yılın 365 günü denetlenmemize rağmen, yasal hiçbir merci tarafından, tek bir akçeli işle dahi suçlanmadık, soruşturulmadık” dedi.
HAKSIZLIK YAŞADIK
Bu gidişat karşısında görevlerinin CHP’yi doğru bir alternatif haline getirmek olduğunu belirten Durak, Deniz Baykal’ın kendilerine Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında durmalarını ve partiye sahip çıkmalarını söylediğini belirtti.
Yerel seçim öncesinde çizilen tablo, yaşanan gelişmelerin hayal kırıklığı yarattığını belirten Durak, aday belirleme sürecini eleştirdi. Durak, “Sekiz ay önceden başlatılan aday adaylığı sürecinde, parti adeta, birbirine düşürülmüştür. Mevcut belediye başkanları hedef tahtasına konmuştur. Aday belirleme yöntemine ilişkin, bazı kararlar alındığı açıklanarak, kriterler öne sürülmüş, ancak, sıra aday belirlemeye geldiğinde, bütün bunlar, bir tarafa itilmiştir. Tamamen ciddiyetten uzak gelişen aday belirleme toplantısında, birkaç kişinin, kişisel menfaat çatışmalarının “çocuksu' şımarıklığına seyirci kalınmıştır” dedi.
Konuşmaların ardında KSK Başkanı Diniz, Deniz Baykal’a “35,5 Deniz Baykal” yazılı forma hediye etti. KSK 100. Yıl Meydanı ve anıtı kurdele kesimiyle açıldı. Zübeyde Hanım Mahallesi’nde eski pazaryerinin, yeni modern tesisine taşınmasıyla boşalan alanın düzenlenmesiyle kazanılan 20 bin metrekarelik alanda 6 metre yüksekliğindeki KSK Anıtı yeraldı. Anıt, Karşıyaka Spor Kulübü’ndeki branşları temsil eden figürlerden oluşturuldu. Alanda ayrıca, anfi tiyatro, çayevi, oturma alanları, kaskatlı havuz ile yeşil alanlar bulunuyor. Meydan bitişiğinde ayrıca 60 araçlık otopark, çocuk parkı ve dış mekan spor aletleri yeraldı.

UB(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)