CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal referandum öncesi önemli açıklamalarda bulundu. 
Baykal'dan referandum öncesi önemli açıklamalar

CHP Antalya Milletvekili ve eski Genel Başkanı Deniz Baykal CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın konuğuydu. Baykal, referanduma kısa bir süre kala önemli açıklamalarda bulundu. 

"HERKES SÖYLEYEMİYOR BEN SÖYLÜYORUM"
Baykal, 'Evet' kampanyasının parası nereden geliyor sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Evet kampanyasının finansörü millet, öğrenciler. Bunu söylemek bile cesaret işi. Herkes söyleyemiyor ben söylüyorum. Okullar kapatılıp çocuklar okullara götürülüyor. Neden? Gösterişli miting olacak. Bu iyi gidiş değil."

"EYALET SİSTEMİ MADDELERİN ARASINA GİZLENMİŞ"
Eski Genel Başkan Deniz BaykalMHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'Eyalet sistemi' ile ilgili açıklamalarına da yanıt verdi. "Bahçeli'nin açıklamaları güzel. Bundan rahatsız olduğunu görüyorum, eyalet açıklamasından" diyen Baykal şöyle devam etti: 

"Sayın Bahçeli şikayet ediyor, görevden al diyor. Danışmandan şikayet edip 'görevden al' demenin bir anlamı yok. Olay danışman değil. Bu hazırlık sürecinin bir parçası. Eyalet sistemi Anayasanın içerisinde var.Eyalet sistemi dediğiniz devletin idari yapılanmasının bir aşamasıdır. Vilayetlerle şekillenir, belediyelerle şekillenebilir. Bütün bunlar da kamu tüzel kişiliğidir. Anayasamızın 123. maddesinin 3. cümlesine göre kamu tüzel kişiliği ihtas etme yetkisi TBMM'nindir. 

Getirilen anayasa değişikliğinin torba madde niteliğindeki 16. maddesinin içinde 50-60 tane maddede yapılan değişiklikler sayılıyor. O değişikliklerin önemli bir kısmı sembolik değişiklikler. Ama çok önemli bazıları var çok önemli bunu dikkatli okursan yakalıyorsun. Okuduğun zaman seni rahatsız eden bir şey yok, araya gizlenmiş."

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?
MHP lideri Devlet Bahçeli katıldığı bir televizyon programında, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe'nin yazdığı bir yazıda, yeni anayasanın kabul edilmesi halinde eyalet sistemine geçileceğini söylediği iddiaları üzerine,  "Şimdi eyalet sistemini getireceğiz diye bir danışman, cumhurbaşkanı danışmanı olarak söylüyor, Cumhurbaşkanı da buna ses çıkartmıyor, kabulleniyor ise, o zaman 2 gün içerisinde eyalet sistemine karşı olan, üniter yapıda düşüncesi olan ülkücülerin (referendum) kararı ne olabilir? Bunları düşünmek lazım. Geçmişte Kayseri'de bir belediye balkanlığı yapmış başka bir özelliği olmayan bir kişinin danışman olarak Türkiye'yi sabote edebilecek cümleler kullanmasını anlamakta ben zorlanıyorum ve kabul etmiyorum. Böyle danışman olmaz. Benim danışmanım olmuş olsa o saatte görevden alırdım" demişti. 

ERDOĞAN'DAN YANIT GECİKMEDİ
Bu sözlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan cevap geldi. Erdoğan,  Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok.

2004'TE ERDOĞAN'IN EYALET SİSTEMİ AÇIKLAMALARI GÜNDEMİ SARSMIŞTI
Erdoğan'ın, 9 Aralık 2004 tarihinde Fatih Altaylı'nın sunduğu 'Teke tek' programında eyalet sistemiyle ilgili söylediği sözler sosyal medyaya bomba gibi düşmüştü. 

Erdoğan şu açıklamaları yapmıştı:

"Dünyada gelişmiş güçlü ülkelere bakarsanız, bunların hiçbirinde eyalet korkusu diye, eyalet endişesi diye bir şey yoktur. Tam aksine eyalet yapılanmaları o güçlü ülkelerde çok daha süratle kalkınmayı getirir ve demokraside özellikle siyasi rekabeti getirir. Bu, güçlenme alametidir. Gelelim bizim kendi tarihimize.Osmanlı'ya baktığımız zaman, o güçlü Osmanlı'da mesela çok daha enteresan Lazistan eyaleti var, Kürdistan Eyaleti var. İniyoruz güneye yine aynı şekilde eyalet sistemleri var. Niye Osmanlı güçlü ve oralarda hiç çekinmeden rahatlıkla bunları vermiş. Şimdi ben MHP'ye endişeyle bakıyorum. Haydi CHP'yi bu konuda farklı düşünürüm de. Ama MHP bir taraftan 'Osmanlı'nın devamıyız' diyecek veya 'Osmanlı'yız' diyecek. Öbür taraftan Osmanlı'nın bu devlet yapısındaki yaklaşım tarzını görmezlikten gelecek."