Emre BAYLAN/ANTALYA, () - CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, kendisine ait olduğu öne sürülen görüntülerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla servis edildiği iddiası karşısında Başbakan Erdoğan'dan gelen açıklamayı, "Bunlar cevap değildir. İhtiyaç duyulan, benim ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu cevap bu değildir" sözleriyle değerlendirdi.
Deniz Baykal, Antalya'da Servisçiler Odası ziyareti öncesi, kendisine ait olduğu iddia edilen görüntülerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla servis edildiği iddiasını içeren ses kaydına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baykal, ortada çok ciddi bir durumun olduğunu belirterek, “Karşı karşıya bulunduğumuz manzara görmezlikten gelinebilecek, üstü örtülebilecek, yok sayılabilecek bir manzara değil. Çok önemli, çok ciddi bir tabloyla karşı karşıyayız" diye konuştu. Bu durum karşısında gerçeğin ortaya çıkması gerektiğini vurgulayan Baykal, şunları söyledi:
"Bunu sağlamak zorundayız. Ortada bir iddia var. Bu iddianın muhatabı olan Sayın Başbakan'ın bu iddia konusunda ciddi, inandırıcı, güven veren, kapsamlı bir değerlendirme yapması gerekiyor. Yani, suçlamalarla, karalamalarla, hakaretlerle bu tablonun geçiştirilmesi, örtbas edilmesi mümkün değildir. Konuyu ciddiye almak ve mutlaka açıklığa kavuşturmak lazım. Biz açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz. Ortada bir iddia var, iddianın muhatabı küfretmeden, karalamadan, hakaret etmeden akılla, mantıkla, inandırıcı, güven veren ciddi bir açıklama yapmalıdır."
'AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ'
Bunu beklemenin sadece kendisinin değil, Türkiye'nin hakkı olduğunu belirten Deniz Baykal, "Bu benim şahsi konum olduğu için değil, kendi konumu aydınlığa kavuşturmaya çalışıyor değilim, benim için önemli değildir, Türkiye için önemlidir, Türkiye siyaseti için önemlidir. Türkiye demokrasisi için önemlidir. Türkiye'nin bir hukuk devleti olup olmamasıyla doğrudan ilgilidir" dedi.
Konunun artık kendisini de aşan bir boyutu bulunduğunu, olayın aydınlatılmasının Türkiye'nin bugünü ve yarını için önemli olduğunu kaydeden Baykal, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Biz nasıl bir ülke olacağız? Türkiye siyaseti nasıl bir siyaset olacak? Neler yapılabilir olacak, neler yapılamaz olacak? Bunu nasıl belirleyeceğiz? Bu bir çıkış noktasıdır. Bu konunun aydınlatılması lazım. Ben bu konunun aydınlatılmasına yardımcı olmak için Sayın Başbakan'dan öyle bağırıp çağırarak, onu bunu susturmaya çalışarak, hakaret ederek değil, mantıklı, inandırıcı, kapsamlı, ciddi bir açıklama yapmasını bekliyorum."
Siyasi parti liderlerinin neredeyse günde üç miting yaptığı bir seçim sürecinde konunun geçiştirilmek istendiğini savunan Deniz Baykal, "Böyle bir gayret içinde olunduğunu görüyorum. Buna hak vermiyorum ama böyle olduğunu görüyorum. Ama bunu kabul etmiyorum" dedi. Başbakan Erdoğan'ın miting meydanlarında yaptığı açıklamayı cevap olarak kabul etmediğini kaydeden Baykal, şunları söyledi:
"Bunlar cevap değildir. İhtiyaç duyulan, benim ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu cevap bu değildir. Ortada bir iddia var ve ciddi bir iddiadır. Bu iddianın aydınlığa kavuşturulması gerekiyor. Bunun aydınlığa kavuşturulması konusunda doğrudan görevli, bu iddiaların muhatabı Sayın Başbakan'dır. Başbakan'ın bu açıklamasını bekliyorum. Şimdi seçim ortamı; bağırıp çağırarak geçiştirmeye çalışabilir ama derhal ilk fırsatta sükûnetle konuyu aydınlığa kavuşturmalıdır. Bunun önemi hiçbir şekilde bir kişisel çerçevede değerlendirilmemelidir. Türkiye için önemlidir. Türkiye'de siyaset, Türkiye'de demokrasi, hukuk devleti bu konu aşılmadan sağlıklı şekilde işletilemez. Bu çok önemli bir konudur."
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın söz konusu görüntüleri sosyal paylaşım sitelerinden kendisinin kaldırttığına yönelik açıklamasına ise "Söylenecek çok şey var. Ben daha ciddi ve nihai açıklamasını kabul etmediğim için o sözleri esas alarak bir karşı açıklama yapmak istemiyorum. Hiç merak etmeyin, bu konu unutulamaz, unutulmayacaktır. En ciddi şekilde hep birlikte takip edeceğiz" dedi.

EB(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)