BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, düzenlediği basın toplantısıyla projelerini açıkladı. Ulaşım, turizm, kırsal kalkınma ve tarımdan sosyal yaşama kadar birçok başlık altında ayrıntılı projeler açıklayan Baydemir, "Proje ve çalışmalarımızla Urfa'nın kapılarını dünyaya açacağız" dedi.
Seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, 30 Mart'ta başkan seçildiği takdirde 5 yıllık süre içersinde hayata geçirilecek projelerinin tanıtımını yaptı. Proje tanıtımına; BDP İl Başkanı Celalettin Erkmen, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın mensupları katıldı. Baydemir, Türkçe, Arapça ve Kürtçe ile Zazaki lehçelerinde selamlama yaparak konuşmasına başladı. Baydemir, Şanlıurfa'nın kutsal inanç mekanları, derin tarihi ve kültürü ile kadim bir şehir olduğunu belirterek, geniş ve verimli toprağı, bol güneşi, enerjisi ve genç nüfusu nedeniyle Şanlıurfa'nın şanslı şehirlerden biri olduğunu söyledi. Baydemir, "Tüm bu zenginliğe rağmen, İstanbul'un 3.5 katı büyüklüğündeki Urfa'nın dışarıya göç vermesi, yılda yaklaşık 450 bin mevsimlik işçisinin diğer şehirlerde rızkını araması, konut ve kira fiyatlarının yüksek olması ve kentsel sorunlar yaşaması bu şehrin kaderi değildir. Zaten insan eliyle yapılan hiçbir şey de kader değildir" diye konuştu.
'PLANLAMADA 4 TEMEL SEKTÖRÜ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURACAĞIZ'
Kentsel planlama ve politikalarını oluştururken gelişim imkanı olan 4 temel sektörü göz önünde bulunduracaklarını belirten Baydemir, bunların tarıma dayalı sanayi, turizm ve dış ticareti geliştirmek olduğunu söyledi. Planlama kapsamında tarım alanlarını imara açmayacaklarını ve yüzey suları ile tarımsal arazinin çoraklaşmasını önleyecekleri projeleri hayata geçireceklerini ifade eden Baydemir, "Güneş enerjisi başta olmak üzere hayvansal ve tarımsal atıklardan enerji elde eden öncü projeler geliştireceğiz ve bunu teşvik edeceğiz" diye konuştu.
Herkesin kendi inancı, siyasal düşüncesi ve dilinde özgürce hizmet görürken ötekileştirilmeyeceğini söyleyen Osman Baydemir, turizm sektörü açısından önemli bir avantaj olan Türkçe, Kürtçe ve Arapça'yı da hizmet alanında kullanacaklarını kaydetti.
'URFA'NIN YEREL HÜKÜMETİ GİBİ ÇALIŞACAĞIZ'
Baydemir, belediyenin her hizmet birinin birer bakanlık gibi çalışacağını ifade ederek, şunları söyledi:
"Urfa Büyükşehir Belediyemizin her bir hizmet biriminin bir bakanlık gibi çalışmasını sağlayarak, adeta Urfa'nın yerel hükümetini kuracağız. Merkezin desteğiyle yetinmeyerek, kendi öz kaynaklarımızı geliştirerek Halil-ür Rahman'ın şehrini birlikte büyüteceğiz."
HAFİF RAYLI SİSTEM PROJESİ
Şanlıurfa'nın kent merkezi, ilçeleri ve köyleriyle herkes için erişilebilir bir şehir olabilmesi için, Ulaşım Master Planı'nı bütüncül bir yaklaşımla hazırlayacaklarını kaydeden Osman Baydemir, kentte hafif raylı sistem projesini hayata geçireceklerini aktardı.
Baydemir ulaşım planı kapsamında, toplu taşımada ihtiyaca göre ilave güzergahlar belirleneceğini, toplu taşımada ücret tarifesi uygulanacağını ve toplu taşımanın engellilerin kullanımına uygun hale getirileceğini anlattı.
'URFA TURİZMİN BAŞKENTİ OLACAK'
Şanlıurfa'nın 12 bin yıllık tarihi varlıkları, kültürel ve inançsal birikimi ile turizmin gelişmesi açısından ciddi bir potansiyel taşıdığına dikkat çeken Osman Baydemir, şunları söyledi:
"Hz. İbrahim ve Hz. Eyüb'ün doğduğu kent olan Urfa, Göbeklitepe ile de dünya insanlık tarihinde önemli bir yer alıyor. Türkiye'nin en çok arkeolojik kazısı yapılan il olma statüsünü de elinde bulunduran Urfa, pek çok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapıyor. Urfa'nın ilgili tüm bileşenleri ile birlikte turizm master planı yaparak, turizm potansiyelinin ekonomik bir döngüye ulaşmasının önündeki engelleri tespit edip, çalışmalarımız için yol haritası oluşturacağız. Tarihi, doğal ve kültürel mekan ve değerlerin açığa çıkarılması, korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi konusunda makro ölçekli bilimsel çalışmalar yapacağız."
'HİÇBİR PROJE YARIM KALMAYACAK'
Önceki dönem belediyesinin planlayıp yürüttüğü hiçbir projenin yarım kalmayacağını belirten Baydemir, "Bu projeleri nihayetlendireceğiz. Kimi eksik ve yanlış uygulamaları revize edip düzelterek tamamlayacağız" diyerek, bugüne kadar kent için emek sarf edip proje üretenlere de teşekkür etti.

AL (HK/CK) (FOTOĞRAFLI)