BAŞKENT tarihi bir günü geride bıraktı. 3 bakan istifa etti, 3 bakan görevden alındı. 9 yeni isme bakanlık görevi verildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Adalet Bakanlığı'na getirildi.
Başkent güne Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın istifasıyla başladı. Ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifası geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifası ise farklı oldu. Bayraktar hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa ederken, talimatları başbakandan aldığını, istifa etmek sözkonusu ise Erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın saat 17.00 sıralarında yeni kabineyi Çankaya Köşkü'ne sunması bekleniyordu. Ancak süre uzadıkça uzadı... Başbakan Erdoğan 21.30 sıralarında Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi. Kabul de beklenin aksine uzadı ve tam 1,5 saat sonra 23.00 sıralarında yeni kabine açıklandı. Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu'na adı karışan AB'den sorumlu bakan Egemen Bağış'ın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı Nihat Ergün görevden alındı. Yeni Kabine Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Merkez Bina'da açıklandı.
Başbakan Erdoğan değişiklikler öncesinde kısa bir açıklama yaparak, "Ay sonu itibariyle yapabileceğimi daha önce açıklamıştım. Arkadaşlarımın bir kısmı mevcut gelişmeler nedeniyle affını istediler. Bir kısmı adaylıklarıyla ilgili bakanlıklarından ayrılmış oldular. Bir kısmı da takdirim içerisinde Cumhurbaşkanı'na takdim ettiğim kendilerinin de onayladığı bir değişiklik oluyor" diye konuştu.
Açıklamayla, Başbakan Yardımcılığı'na Emrullah İşler, Adalet Bakanlığı'na Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na Ayşenur İslam, AB Bakanlığı'na Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na İdris Güllüce, Ekonomi Bakanlığı'na Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanlığı'na Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Lütfü Elvan getirildi.

(DG/RT)