Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, operasyonların durdurulması için imza toplayan akademisyenlerle ilgili, "Bir konuda en iyi akademisyenlerin bilgi ile konuşması ve konuşulması gerekirken, hiç bilmedikleri bir konuda, anlamadıkları bir meselede sadece güncel medya haberlerine veyahut dezenformasyona dayalı haberlere bağlı olarak açıklama yapmaları, Türk akademi hayatı açısından kaygı vericidir" dedi. 
Başbakan Yardımcısı Türkeş, 8. Büyükelçiler Konferansı’na katıldı. Konferanstan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Türkeş, İstanbul'daki terör saldırısı ile ilgili olarak, "Terör olayı epey bir süredir Türkiye üzerinde devam ediyor. Sultanahmet’teki de yeni bir terör olayı olmakla birlikte hedefi itibariyle baktığımızda kasıtlı olarak yönlenmişse Türk turizmine sadece sıradan bir teröristin davranışı değil, daha sistematik akılla kurgulanmış mı diyerek bakmak lazım. Olay daha çok yeni, bütün perspektifiyle konuyu takip ediyoruz. Bu arada olayda hayatını kaybedenlere de başsağlığı diliyoruz" dedi. 
Akademisyenlerin teröre karşı açıkladığı bildiriye ilişkin olarak ise Türkeş şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bilgisi olmadan bildiri yayınlamak akademisyenlere yakışmıyor. Bir konuda en iyi akademisyenlerin bilgi ile konuşması ve konuşulması gerekirken, hiç bilmedikleri bir konuda, anlamadıkları bir meselede sadece güncel medya haberlerine veyahut dezenformasyona dayalı haberlere bağlı olarak açıklama yapmaları Türk akademi hayatı açısından kaygı vericidir. Ama çok şükür ki Türk akademisyenleri onlarla kayıtlı değil. Aklıselimle, bilgiyle değerlendirme yapan başka akademisyenler de var. Onlara sadece akıl fikir versin demek gerekiyor."
İsrail’e su verilmesine ilişkin olarak ise Türkeş, "Önce Kıbrıslı vatandaşlara verelim, sonra veya bundan arta kalan olursa Güney Kıbrıs Rum Kesimi de, başka ülkelerin de talebi olursa onlarla ilgili görüşülür. Teknik ve maliyetli bir konu. Düşünülmüş, tartışılmış bir konu değil. Teknik olarak verilir. Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde iyi niyetle yapmaya çalıştığı, fedakarlıkla yürüttüğü konularda orada nasıl dezenformasyonla yanlış algılandığını ve yorumlandığını ifade etmek için söyledim” şeklinde konuştu.