Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA, () - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şu anda 'af' diye bir şeyin gündemlerinde olmadığını söyleyerek, "Şu anda 'af' diye bir şey gündemimizde yok. Yani 'Örtülü af' diye bir şey bu yasada yok" dedi.
TBMM Genel Kurulunda kamuoyunda 'Çözüm süreci' olarak bilinen 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Atalay, "Terörle Mücadele Kanunu konusu şu anda hemen gündemimizde yok. 2005'te Türk Ceza Kanunu yeniden yapılırken Terörle Mücadele Kanunu'ndaki maddelerin neredeyse tamamı oraya da paralel maddeler olarak konmuş oldu. Doğrusu benim kendi tespitim, bunu daha önce de söyledim, şu anda hem Terörle Mücadele Kanunu var hem Türk Ceza Kanunu var. Yani Terörle Mücadele Kanunu'nun şu anda kaldırılmasında fazla bir kayıp da olmuyor. Ama, şu anda onu düşünmüyoruz, çözüm sürecinin aldığı mesafe içinde düşünülebilecek bir konudur diye değerlendiriyorum. Şu anda 'af' diye bir şey gündemimizde yok yani 'Örtülü af' diye bir şey bu yasada yok. Ama bu yasada ne var? Farklı çalışmalar yapılabilir, eve dönüşlerle ilgili çalışmalar yapılabilir, yeni yasal düzenlemeler olabilir. Onlar Meclise gelecektir, onlar önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar içinde gündeme gelecek hususlar" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı'nın Türkmenler için topladığı yardım malzemelerinin yer aldığı TIR'ların Habur'da bekletildiği iddiasına Atalay şöyle cevap verdi: "Irak'taki olaylar üzerine yani hem Musul'dan kaçan, ayrılan büyük bir nüfus, daha sonra da Türkmenlerin yaşadığı Telafer'den ayrılan bir nüfus. İkisi için de Türkiye olarak biz çok ciddi yardım ettik. Ben bizzat AFAD Başkanını gönderdim. Bizzat AFAD Başkanı gitti ve Telafer'den ayrılan Türkmenler için özel bir kamp oluşturuldu, yardımlarımız da oraya gidiyor. Şu anda söylediğiniz, TIR'ların geçici olarak orada bir sorunu var mı, bilmiyorum. AFAD oraya sürekli, sadece Telafer için değil, Musul'dan kaçanlar için de, ayrılanlar için de en ciddi yardımı gönderiyoruz."