'MUHALEFET DERS ÇIKARMIYOR'
Toplantıda muhalefet partilerini eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, "Bu muhalefet, hantal muhalefettir. Bu muhalefet, hızla atılım yapan Türkiye'nin paçalarından tutup çeken bir muhalefettir. İşte bakın, 30 Mart'tan hala hiçbir ders çıkarmadılar. Hiçbir öz eleştiri yapmadılar. Kendilerini sorgulamadılar. Kaybettikleri halde koltuklarını terk etme zahmetine dahi girmediler. Bu muhalefet, 30 Mart'ta öyle bir kaybetti ki, inanın tarihlerinde bu kadar büyük zillet yaşamadılar" dedi.
'CEBİRDEN ÜMİDİ KESTİLER'
Muhalefet partilerinin Pensilvanya ile işbirliği yaptığını belirten Erdoğan, buna rağmen yine de kaybettiklerini söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Var güçleriyle saldırdılar. Ellerinde ne varsa fırlattılar. Her çirkefliği, her çirkinliği denediler. Yine de kaybettiler. Şimdi bunlar biliyorsunuz AK Parti ile 8 seçimde karşı karşıya geldiler. 3 yerel, 3 genel, 2 referandum. 8 seçimin 8'inde de biz bunlara aritmetik dersi verdik. Ama çaktılar, çaktılar. Hatırlarsanız rakamları topluyor, çıkarıyor, bölüyor, çarpıyor 40 rakamını buluyordu. Şimdi cebirden ümidi kestiler, kendilerini geometriye vermişler. Üçgenler çiziyorlar, iç açılarını, dış açılarını topluyorlar, cetvel, pergel, gönye, sanki cumhurbaşkanlığı seçimine değil de LYS imtihanına hazırlanıyorlar. Böyle bir durum içindeler. Zaten geometriden anlasalardı paralel ile iş tutmazlardı. Ondan da anlamıyorlar. Çünkü iki paralel çizgi sonsuza kadar birbirine değmez. Bunu görmeleri gerekir. Paralelle iş tutanın da yolu milletle, devletle, iktidarla, hele hele Çankaya ile hiç kesişmez."
VEDA HAVASINDA KONUŞTU
Başbakan Erdoğan, Afyonkarahisar'da Cumhurbaşkanlığı seçimi ve üç dönem kuralının ilk kez 2015 seçimlerinde işleyecek olmasının Ak Parti'nin nasıl şekilleneceği noktasında çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı aday tespitine ilişkin çalışmaları sürdüğünü aktaran Başbakan Erdoğan, en geç Haziran ilk yarısı gibi çalışmaları bitirip adaylarını kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, bir veda havası taşıyan 1.5 saatlik konuşmasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi:
"Ömrü siyaset yoluyla milletime, ülkeme ve bu dava uğruna hizmete vakfettim. İlk gençlik yıllarımdan bu güne kadar, 18 yaşından hatta ortaokul sıralardan itibaren bu tür sosyal hizmetlerin içerisinde, siyasi hizmetlerin içerisinde bulunarak gündeme geldik. Hiçbir zaman yalnız olmadık, tek başımıza hakaret etmedik. Bu dava isimlerle yürüyen değil ilkelerle, gayelerle, sınırlar yürüyen bir dava. Bu dava her şeyden önce gönül verenlerin hayır dualarıyla yürüyen bir davadır. Bizden önce bu dava taşını omuzlayan nice yiğitler, büyüklerimiz vardı. Biz o emaneti aldık bugünlere getirdik. Gönül rahatlığıyla söylemeliyim ki, bu dava kişilere bağlı olmaksızın hor, öksüz ve garip kalmayacaktır."
'FATİHA DEYİP YENİDEN BAŞLIYORUZ'
Fatih Sultan Mehmet'ten, Yunus Emre'den, Necip Fazıl'dan alıntılar yaparak devam ettiği konuşmasında Başbakan Erdoğan, "25 Mayıs'ta vefatının 31'inci senei devriyesinde milletle yad edeceğimiz üstad Necip Fazıl ne güzel söylemiş, 'Üstada kalırsa bu öksüz yapı onu sürdürmeyen çırak utansın.' Biz olsak da olmasak da bu öksüz yapı yükselmeye devam edecek. Dava sancağımız özgürce ve gururla dalgalanmayı sürdürecektir. Şunu unutmayın, biz faniyiz, 'filanca olmazsa ne olur?' Böyle baktığımız anda itikati noktada bile sıkıntıya sıkar. Bakmamız gereken nedir, öldü. Öldüğünde yapmamız gereken neyse onu yapmaya mecburuz. Çünkü biz ölümle hayatı takdir edilmiş fanileriz" diye konuşmasını sürdürdü.
Konuşmasının bu bölümü dakikalarca alkışlanan Başbakan Erdoğan, "Her dem bizim için yeni bir başlangıçtır. Hatim duası yapmıyor, Fatiha deyip yeniden başlıyoruz" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

EB(SU/AAA)